today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ευοίωνες οι προοπτικές ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού

Οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν ώστε να γίνει το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, καθώς και οι ευοίωνες προοπτικές που υπάρχουν, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με θέμα «Ιατρικός Τουρισμός – Προοπτικές για το μέλλον».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο ετήσιος παγκόσμιος τουρισμός υγείας και ευζωίας, παρουσιάζει άνοδο κατά 6,5% έναντι 3,2% του γενικού τουρισμού, ενώ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος, μετά τον πολιτιστικό τουρισμό. Μάλιστα, ο τουρίστας ευζωίας ξοδεύει άνω του 60% από το μέσο τουρίστα. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, το 56% των ασθενών παγκοσμίως αναζητούν καλύτερη θεραπεία, το 22% επιδιώκει ξένους προορισμούς, εκτός της χώρας όπου διαμένει, με στόχο το χαμηλότερο κόστος, το 18% αναζητούν θεραπευτικές επιλογές που δεν είναι διαθέσιμες στις χώρες τους και το 10% θέλει τη θεραπεία, το συντομότερο δυνατό, όπου διεθνώς αυτό είναι προσβάσιμο.

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας μίλησε για το παρόν και το μέλλον του ιατρικού τουρισμού. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι δρομολογείται νομοσχέδιο που θέτει το πλαίσιο για τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, συνδέοντας τον ιατρικό με τον τουριστικό κλάδο και το οποίο θα αποτελέσει το μεγάλο βήμα για την επόμενη μέρα. Οι δύο κλάδοι, είπε ο υπουργός, θα πρέπει να συνεργαστούν και οι συνθήκες σήμερα είναι κατάλληλες για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στο μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς ιατρικού τουρισμού που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 346,1 δισ. δολάρια μέχρι το 2032 καθώς θα αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 11,59%, από το 2023 έως το 2032.«Με συστηματικά βήματα, στα οποία έχουμε προβεί τα τελευταία χρόνια, είμαστε σήμερα σε θέση να απευθυνθούμε στην παγκόσμια κοινότητα», επεσήμανε ο κ. Πατούλης και διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις, πρωταρχικοί μοχλοί επέκτασης του ιατρικού τουρισμού είναι η προσβασιμότητα, η οικονομική προσιτότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας και η υποστήριξη από τις τοπικές κυβερνήσεις και τα γραφεία τουρισμού.

«Συστρατεύουμε τις δυνάμεις της επιστήμης και της αυτοδιοίκησης, για να αναπτύξουμε τον ιατρικό τουρισμό που είναι πυλώνας ανάπτυξης, για την οικονομία, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην επιστροφή στη χώρα, του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και κατέληξε αναφερόμενος στο προσωπικό του όραμα, τη δημιουργία Χωριού Υγείας και Ευεξίας στην Αττική. «Είναι ένα μεγαλεπήβολο όραμα, το οποίο δεν πάψαμε να το υπηρετούμε από την μέρα που το εξαγγείλαμε και υπόσχομαι ότι με όλες μου τις δυνάμεις και με την ιδανική σύμπραξη συνεργασιών, θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, για να το υλοποιήσουμε», κατέληξε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Για τις προοπτικές του ιατρικού τουρισμού μίλησε από την πλευρά του ο Χριστόφορος Τζερμιάς, δερματολόγος – αφροδισιολόγος, Συντονιστής Ομάδας Εργασίας Ιατρικού Τουρισμού ΙΣΑ.

Όπως επισήμανε, σύμφωνα με την μελέτη του Medical Tourism Magazine και τον δείκτη Medical Tourism Index 2020-2021, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 34η θέση σε σύνολο 46 κρατών και στην 9η θέση στην Ευρώπη ως προορισμός για τον ιατρικό τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 τα έσοδα του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως ανήλθαν σε 11,7 δισ. δολάρια και το 2023 αναμένεται να ανέλθουν σε 35,9 δισ. δολάρια, είπε ο κ. Τζερμιάς.

Στον Ιαματικό τουρισμό που αποτελεί ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο οικονομικό κλάδο παγκοσμίως, για τη θεραπεία, αποκατάσταση και διατήρηση της υγείας, αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός, Πρόεδρος Ιπποκρατείου Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ