today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του Ντ. Τραμπ. Κατηγορείται για δωροδοκία μιας πορνοστάρ

Σώμα ενόρκων στη Νέα Υόρκη αποφάσισε να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση της καταβολής 130.000 δολαρίων προκειμένου να εξαγοραστεί η σιωπή της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς λίγο καιρό πριν από την εκλογική του νίκη του 2016, αποκαλύπτει η εφημερίδα New York Times.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που ασκείται ποινική δίωξη σε βάρος πρώην προέδρου.

Οι κατηγορίες, που προέκυψαν από την έρευνα υπό τον δημοκρατικό εισαγγελέα του Μανχάταν, τον Άλβιν Μπραγκ, ενδέχεται να μεταμορφώσουν την κούρσα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Ο Τραμπ είχε ήδη ξεκαθαρίσει προ ημερών πως θα συνέχιζε την εκστρατεία του για να εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις εκλογές ακόμη κι αν του ασκείτο ποινική δίωξη.

Σύμφωνα με τους NYT “Για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία, ένας πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγορήθηκε για εγκληματική συμπεριφορά και του αποδίδονται  ποινικές κατηγορίες ως κοινού εγκληματία”.

Στο παρελθόν, υπήρξαν και άλλοι πρόεδροι που ανησυχούσαν μήπως τους απαγγελθούν κατηγορίες μετά το αξίωμα. Ο Ρίτσαρντ Μ. Νίξον έλαβε χάρη από τον διάδοχό του, Τζέραλντ Ρ. Φορντ, ένα μήνα μετά την παραίτησή του, γλιτώνοντάς του κάθε δίωξη στο σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Ο Μπιλ Κλίντον συνήψε συμφωνία με τους εισαγγελείς του Γουάιτγουοτερ την τελευταία ημέρα της θητείας του στην οποία παραδέχτηκε ότι παρείχε ψευδή μαρτυρία ενόρκως για τη σχέση του με τη Μόνικα Σ. Λεβίνσκι, παραιτήθηκε από τη δικηγορία  για πέντε χρόνια και πλήρωσε πρόστιμο 25.000 δολαρίων.

Αποδίδοντας χάρη στον κ. Νίξον, ο κ. Φορντ δεν προσπαθούσε να δημιουργήσει προηγούμενο που να απαγορεύει τις μελλοντικές διώξεις κατά ενός προέδρου, ισχυρίζεται ο ιστορικός Ρίτσαρντ Νόρτον Σμιθ, του οποίου η βιογραφία του κ. Φορντ, «An Ordinary Man», θα δημοσιευτεί τον επόμενο μήνα. Αντίθετα, προσπαθούσε να μετακινήσει τη χώρα πέρα από το Γουότεργκεϊτ καθώς αντιμετώπιζε προκλήσεις όπως ο πληθωρισμός, τα τελευταία απομεινάρια του πολέμου του Βιετνάμ και ο βαθύς δημόσιος κυνισμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ