today-is-a-good-day
16.3 C
Athens

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 4,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ

Στις 4,7 μονάδες είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis η οποία έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού “MEGA”.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει 26,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, το ΠΑΣΟΚ 9,4%, το ΚΚΕ 5,7%, η Ελληνική Λύση 4,2% και οι Έλληνες (κόμμα Κασιδιάρη) 3,8%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 11,6% (αναποφάσιστοι και Δεν Απαντώ).

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ να βρίσκεται στο 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26,7%, με τη διαφορά να τοποθετείται στις 5,8 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 11,7%, το ΚΚΕ στο 7,1%, η Ελληνική Λύση στο 5,2%, οι Ελληνες – Εθνικό Κόμμα στο 4,7% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1,1%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 17% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%.

Στην ερώτηση για το ποιος πολιτικός μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών ο νυν πρωθυπουργός παίρνει ποσοστό 29%, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 18% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 6%.

Μοιρασμένα τα ποσοστά όσων απαντούν για το τι κυβέρνηση θέλουν με το 49% ζητά κυβερνήσεις συνεργασίας και το 48% αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα

Αναφορικά με το πώς βλέπουν οι πολίτες την πορεία της χώρας, το 63% (από 68% στην πρόσφατη έρευνα της ίδιας εταιρείας), δηλαδή 2 στους 3 τονίζουν ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 30% προς τη σωστή (από 26%).

Ως σημαντικότερο πρόβλημα για τη χώρα, κι ενδεχομένως με αυτό στο μυαλό των ψηφοφόρων, βρίσκεται πάντα η οικονομία με 24% και αύξηση 3 μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Ακολουθεί η ακρίβεια με ίδιο ποσοστό (19%), οι πολιτικοί/πολιτικό σύστημα με 17% (από 15%), η ανασφάλεια – ανεπάρκεια της κυβέρνησης με 7% (από 6%) και η ανεργία με 6% από 4%.

Το κομβικό για τη χώρα δυστύχημα των Τεμπών δεν αφήνει βεβαίως ανεπηρέαστους τους πολίτες. Το 94% επιμένει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και μόλις 5% ότι δεν υπάρχουν.

Μάλιστα, το 78% εκτιμά ότι ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και το 22% αποδίδει ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα συμπεράσματα πρέπει να προβληματίσουν και τα δύο κόμματα. Μόλις 1 στους 3 πολίτες (33%) αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση αλλά και μόλις 17% αξιολογεί θετικά την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το 60% αξιολογεί αρνητικά το κυβερνών κόμμα και το 75% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσέλκυση τουριστών με θετικές ή μάλλον θετικές γνώμες στο 70% είναι ο τομέας με την καλύτερη επίδοση για την κυβέρνηση. Οι αρνητικές γνώμες είναι στο 17%.

Ακολουθεί η αμυντική θωράκιση της χώρας με ποσοστό θετικών γνωμών 58%, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους με 56%, και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις – εξωτερική πολιτική με 50%.

Στον αντίποδα, οι 4 χαμηλότερες επιδόσεις της κυβέρνησης είναι:

Τα εργασιακά θέματα με αρνητικές γνώμες 63% και θετικές 20%, η αντιμετώπιση του πληθωρισμού με 64% αρνητικές γνώμες  και 19% θετικές, η εγκληματικότητα με 69% αρνητικές γνώμες και η αντιμετώπιση της διαφθοράς με 74% αρνητικές γνώμες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ