today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Σ.Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την επαναφορά της διαχείρισης του νερού στο δημόσιο

Τη μεταφορά του ελέγχου των παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης από το δημόσιο στη Ρυθμιστική Αρχή που προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, ως μέρος της εφαρμογής ενός σχεδίου ιδιωτικοποίησης του νερού, στηλίτευσαν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ο Συνήγορος του Πολίτη, και πολλοί ακόμη φορείς, ενώ και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εξέφρασε ανάλογες ενστάσεις, σημειώνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αυγή».

Στέκεται ακόμη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παρακάμψει τις αποφάσεις 190 και 191/ 2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με τα άρθρα 114-115 του νόμου 4964/2022, που αποφάνθηκαν ότι οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ οφείλουν να επιστρέψουν από το Υπερταμείο στο Δημόσιο: «Μία ακόμα νομοθετική απόδειξη του σχεδίου Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση του νερού αλλά και απόδειξη υποτίμησης των αποφάσεων της Δικαιοσύνης».

Ο Σ.Φάμελλος ξεκαθαρίζει στη συνέχεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται, και με σχετική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, για την άμεση κατάργηση των διατάξεων του νόμου ώστε, ο έλεγχος και η εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης απορριμμάτων να επιστρέψουν στα αρμόδια Υπουργεία και στην αυτοδιοίκηση, όπου ανήκουν. Και οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στο δημόσιο, όπως απαιτεί το ΣτΕ.

Σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη σχολίασε πως απαιτείται σοβαρότητα και πως η ελληνική κοινωνία ζητά με ένταση απαντήσεις για τις αιτίες του δυστυχήματος και την ασφάλεια του σιδηροδρόμου και γενικότερα των υποδομών. «Η διασπορά ευθυνών σε όλους δεν δίνει ούτε απαντήσεις ούτε λύσεις. Εξυπηρετεί μόνο το σχέδιο Μητσοτάκη να αποφύγει τις ευθύνες της κυβέρνησής του, κάτι που οδηγεί όμως και σε αντιπολιτικές συμπεριφορές και στάσεις».

 

Σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις τέλος, υπογραμμίζει πως αποτυπώνεται η ταχεία αποδόμηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Στην κοινωνία υπάρχει κάθε άλλο παρά αίσθηση κυριαρχίας της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης που εκλέχτηκε πριν από 4 χρόνια υποσχόμενος μια καλύτερη Ελλάδα, παραδίδει μία χειρότερη Ελλάδα, αδύναμη και φτωχότερη. Τώρα, υπόσχεται ότι θα λύσει την επόμενη 4ετία τα προβλήματα που σε μεγάλο βαθμό δημιούργησε ο ίδιος, χωρίς όμως να τον πιστεύει κανείς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ