18.6 C
Athens

Δ.Τζανακόπουλος: Πρωθυπουργός σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μια ανοιχτή πρόταση σε όλα τα δημοκρατικά προοδευτικά κόμματα. Όταν έρθει η ώρα και ο λαός αποφασίσει και δώσει τα αντίστοιχα ποσοστά, όλοι θα βρεθούν ενώπιον αμείλικτων πολιτικών διλλημάτων»

“Ο κ. Ανδρουλάκης, βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση. Καταλαβαίνω ότι προεκλογικά είναι αναγκασμένος, έτσι όπως ο ίδιος έχει χαράξει τη στρατηγική του να πάρει ίσες αποστάσεις και από τα δύο κόμματα. Αυτό βεβαίως βάζει κάποια ερωτηματικά σε σχέση με αυτό το οποίο ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα” ανέφερε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο Βουλευτής Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Και συνέχισε, τονίζοντας « Και αναρωτιέται κανείς ευλόγως πώς μπορεί να εφαρμοστεί ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα με συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει μια άλλη ιδεολογική κατεύθυνση, μια νεοφιλελεύθερη ιδεολογική κατεύθυνση. Με τον κύριο Χατζηδάκη θα εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα, με τον κ. Παπαθανάση, που είναι τώρα και στην επικαιρότητα λόγω του δανείου και των σκανδαλωδών ρυθμίσεων ,με τον κ. Γεωργιάδη, με ποιον ακριβώς; Εν πάση περιπτώσει, όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης.»

Στη συνέχεια, ο βουλευτής σημείωσε ότι: «Εμείς έχουμε κάνει μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Έχουμε καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις σε σχέση με το τι πρέπει να αλλάξει στην ελληνική οικονομία για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτό που ονομάζουμε παγίδα Μητσοτάκη. Είμαστε η τρίτη χειρότερη χώρα αυτή τη στιγμή με όρους αγοραστικής δύναμης, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Eurostat που ήρθαν την Πέμπτη στο φως της δημοσιότητας. Είμαστε η 3η χειρότερη χώρα με όρους αγοραστικής δύναμης σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μόνοι που δεν μας έχουν προσπεράσει μέχρι στιγμής είναι η Σλοβακία και η Βουλγαρία.

«Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, γιατί αυτό είναι η κρίσιμη μεταβλητή της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ, θα βρεθεί ενώπιον ενός πολύ σκληρού διλήμματος. Αν θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές ή θα μπει στη διαδικασία διαμόρφωσης μιας προοδευτικής δημοκρατικής κυβέρνησης με συγκεκριμένο πρόσημο και με συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ελληνικής κοινωνίας. Εάν ο κύριος Ανδρουλάκης δεν μπει σε αυτή τη διαδικασία διαμόρφωσης προοδευτικής κυβέρνησης, δε νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία θα το συγχωρήσει αυτό» δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του κ. Ανδρουλάκη, είπε τα εξής: «Εμείς λέμε και ο κ. Ανδρουλάκης το ξέρει πολύ καλά αυτό, ότι πρωθυπουργός σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Είναι τελείως λάθος το πολιτικό σύστημα να ξαναμπεί σε διαδικασίες και σε μία περιδίνηση αντίστοιχη με αυτή του 2012 με πρωθυπουργό, ο οποίος δεν είναι εκλεγμένος, δεν είναι αρχηγός κόμματος μέσα στη Βουλή. Άρα λοιπόν, πρωθυπουργός πρέπει να είναι αρχηγός του πρώτου κόμματος για λόγους που έχουν να κάνουν με την ίδια τη λαϊκή κυριαρχία και με τον ίδιο τον κοινοβουλευτισμό. Είχαμε προτείνει μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι εκλεγμένο πρόσωπο. Δεν θα πρέπει να είναι αιρετός, δεν μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε, δε γίνεται να ψηφίζεις Α και να σου προκύπτει Β. Στην Ευρώπη, η κυρία Μέρκελ ήταν επί χρόνια, ως επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, καγκελάριος μιας μεγάλης συνεργασίας, ο κύριος Ρούτε στην Ολλανδία είναι αρχηγός του πρώτου κόμματος.»

«Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή σεναριολογούμε και αυτή η σεναριολογία, το μόνο τον οποίο ευνοεί είναι τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί δεν συζητάμε τα πραγματικά ζητήματα, τους πλειστηριασμούς, δε συζητάμε το ζήτημα των Τεμπών ,τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική οικονομία,το μισθό. Είναι πολύ σημαντικό εν όψει των εκλογών να συζητηθούν τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, να συζητηθούν οι προγραμματικές τοποθετήσεις των κομμάτων, να δούμε τι έχει γίνει αυτά τα τέσσερα χρόνια, να μπορέσουμε να κρίνουμε αν είμαστε σε καλύτερη ή σε χειρότερη περίοδο που από ότι βλέπω δε γίνεται και όλοι εστιάζουν σε ζητήματα σεναρίων.»

Κλείνοντας, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε χαρακτηριστικά: « Πριν το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να λέει ο καθένας ότι θέλει. Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ανεξαρτήτως του ποσοστού το οποίο θα έχει πάρει ο καθένας, εφόσον υπάρχουν οι συσχετισμοί για να διαμορφωθεί δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση, τότε πιστέψτε με, ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα πάρει την πρωτοβουλία, να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές, διότι ξέρει και ο ίδιος ότι αυτός που θα βρεθεί υπό πίεση στη δεύτερη κάλπη θα είναι ο ίδιος. Εμείς έχουμε μια ανοιχτή πρόταση σε όλα τα δημοκρατικά προοδευτικά κόμματα. Όταν έρθει η ώρα και ο λαός αποφασίσει και δώσει τα αντίστοιχα ποσοστά, όλοι θα βρεθούν ενώπιον αμείλικτων πολιτικών διλλημάτων.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ