today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

«Βραχυκύκλωμα» στο ΠΑΣΟΚ με Λοβέρδο, παραμένει ο Πρωθυπουργός άγνωστος Χ

Με ποιο κόμμα θα πορευτεί μετεκλογικά το ΠΑΣΟΚ και ποιον θέλει για Πρωθυπουργό; Αυτό είναι το ερώτημα του …ενός εκατομμυρίου, τα τελευταία 24ωρα, μετά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη, στο άτυπο debate, των δύο αρχηγών μέσω συνεντεύξεων τους στον Alpha και την κρατική τηλεόραση και το «καρφί» Λοβέρδου.

Του Κώστα Πασίση

Το προαναφερθέν ερώτημα, όμως απασχολεί όπως φαίνεται και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ καθώς είναι άγνωσται αι βουλαί του αρχηγού.

Έτσι ο Ανδρέας Λοβέρδος, εσωκομματική αντιπολίτευση στον Νίκο Ανδρουλάκη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πέταξε μια φαρμακερή ατάκα αμφισβήτησης της επίσημης γραμμής.

«Όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες».

Μια αναφορά που δεν άρεσε στην ηγεσία του κόμματος και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προσκείμενα στον Νίκο Ανδρουλάκη, μετέφεραν την προεδρική  δυσαρέσκεια, με σκωπτικό τρόπο.

«Είναι πολιτικά παράδοξο ο Α. Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γ. Οικονόμου και τον Α. Σκέρτσο», ανέφεραν χαρακτηριστικά, προκαλωντας «παγωμάρα», σε όλο το κόμμα καθώς ο πρώην υπουργός και  βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είναι εκφραστής της κεντροδεξιάς πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ.

Έτσι το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ βάρυνε ξαφνικά και σήμερα αναζητούνται πυροσβεστικές λύσεις…

Λίγο νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου «τζάρτζαρε» δυνατά τον Νίκο Ανδρουλάκη για το όχι στο Μητσοτάκη, να είναι Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας την τοποθέτηση αυτή  «ως θεσμική ασέβεια και πολιτικά εξωφρενική».

“Λέει ψηφίστε με αλλά ο πρωθυπουργός θα είναι ο “άγνωστος Χ”. Καλεί να τον ψηφίσουν αλλά για το ουσιαστικό αυτό ζήτημα λέει ότι πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ένας “άγνωστος Χ”. Η θέση αυτή δεν συνιστά πρόκληση μόνο στην κοινή λογική, αλλά και στη δημοκρατική τάξη, με την έννοια ότι οι πολίτες με την ψήφο τους θα διαλέξουν και πρωθυπουργό”, υπογράμμισε  ο κ. Οικονόμου.

Ο Ανδρουλάκης και οι μετεκλογικές συνεργασίες

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στο δημόσιο διάλογο για τις συνεργασίες έβαλε τους δικούς του όρους λέγοντας, ότι θα μπει σε τέτοια συζήτηση, μόνο την πρώτη Κυριακή, εάν έχει διψήφιο ποσοστό, να υπάρχει προγραμματική συμφωνία και να μην είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά άλλο πολιτικό πρόσωπο.

Η πρώτη εύκολη απάντηση είναι ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλει να χωρίσει τα …τσανάκια του τόσο από τον Πρωθυπουργό, όσο και από τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να προχωρήσει αυτόνομα.

Η δεύτερη όμως και η τρίτη ανάγνωση των προϋποθέσεων Ανδρουλάκη οδηγούν τη συζήτηση περί συνεργασιών σε ιντριγκαδόρικα σενάρια και τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά και μάλλον φουρτουνιασμένα…

Η δεύτερη ανάγνωση είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει παιχνίδι προεκλογικά γιατί θέλει  να γίνει ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων μετεκλογικά με όρους πολιτικού βολονταρισμού.

Δηλαδή να επιβάλει στα δύο μεγάλα κόμματα, τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ τις δικές του θέσεις και επιθυμίες σε μια σειρά ζητημάτων, που θα εξασφαλίζουν το ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα έχει τη τύχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ…

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλά για κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, επειδή φοβάται ότι τη δεύτερη Κυριακή το κόμμα θα συνθλιβεί στις συμπληγάδες ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, λόγω ακραίας πόλωσης και γιατί με την ενισχυμένη αναλογική, θα χάσει πολλά βουλευτικά έδρανα και άρα κοινοβουλευτική δύναμη.

Μια δεύτερη ανάγνωση, που κυκλοφορεί ευρέως και στα πηγαδάκια στελεχών του ΠΑΣΟΚ που επίσης επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τη στάση Ανδρουλάκη, είναι ότι ο αρχηγός τους εκτιμά πως στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και θα συνεργαστεί με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Σε αυτό το ιδανικό σενάριο για τον Νίκο Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ θα έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευθεί τη πιθανή κρίση που θα ξεσπάσει στο ΣΥΡΙΖΑ, και για πρώτη φορά να επαναπατρίσει παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Μια τρίτη ανάγνωση της δημιουργικής ασάφειας που περιβάλλει τον πολιτικό λόγο του κ. Ανδρουλάκη, είναι ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ «επενδύει», στο γεγονός ότι μπορεί να εισπράξει τη δυσαρέσκεια για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές να αυξήσει τα ποσοστά του.

Κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται από τις δημοσκοπήσεις, μέχρι στιγμής τουλάχιστον…

Ταυτόχρονα θέλει να διαφυλάξει και την ενότητα του κόμματος του καθώς είναι κοινό μυστικό οτι τα μισά στελέχη του θέλουν συνεργασία με τη ΝΔ και τα υπόλοιπα με το ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική αξία για τα σενάρια της Προοδευτικής Διακυβέρνησης, έχει και η θέση του για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα του προοδευτικού ρεαλισμού, μιλά συγκεκριμένα. Πρόσωπα τα οποία έπαιζαν με τη δραχμή δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν κομμάτι ενός σχεδίου μακροπρόθεσμα για τη χώρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Και αυτός είναι άλλος ένας όρος…

Το βέβαιο είναι πάντως ότι η συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών, τόσο περισσότερο θα κορυφώνεται…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ