today-is-a-good-day
30.7 C
Athens

ΕΟ ΚΚΕ: Το «άσπρο μαύρο» επιχειρεί να κάνει η Κομισιόν για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών

«Την ίδια περίοδο που προωθείται η απαράδεκτη απόφαση του Αρείου Πάγου για πογκρόμ εξώσεων, που λύνει τα χέρια στα αρπακτικά των funds κι απελευθερώνει τη διενέργεια μαζικών πλειστηριασμών, στηριγμένη στο νομοθετικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων, η Κομισιόν επιχειρεί να κάνει το “άσπρο μαύρο”», αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ και σημειώνει στη συνέχεια:

«Στην απάντησή της σε ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, η Επίτροπος McGuinness εμφανίζει όλα όσα έχουν νομοθετηθεί διαχρονικά από τις κατά σειρά κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο όνομα της “εξάλειψης” των “κόκκινων” δανείων και για τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος ως “διασφαλίσεις” και “δίχτυα ασφαλείας”. Πρόκειται για τους νόμους που οδηγούν τους άγρια χτυπημένους από τις ραγδαίες αυξήσεις ενοικίων και την ακρίβεια εργαζόμενους στα χρέη και την αρπαγή των σπιτιών τους από τις τράπεζες και τα funds. Πρόκειται για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και της ΕΚΤ με τις “μνημονιακές” και “μεταμνημονιακές” απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων, των Συστάσεων Ανά Χώρα, που οδηγούν τα νοικοκυριά στη διόγκωση των χρεών, το ξεσπίτωμα, την εξαθλίωση.

Με τον νόμο 4354/2015 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παραδοθήκαν τα δάνεια των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών στα funds, ενώ θεσμοθετήθηκαν κι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Πρόκειται για αντιλαϊκά μέτρα που νομιμοποίησε κι επέκτεινε η κυβέρνηση της ΝΔ με τον “πτωχευτικό” της νόμο μάλιστα παίρνοντας τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπει τον ιδιοκτήτη σε νοικάρη ακόμα και στο ίδιο του το σπίτι, επιδοτώντας διπλά τις εταιρείες που λυμαίνονται τις αγοραπωλησίες σπιτιών από πλειστηριασμούς. Όλα λοιπόν αυτά που επιβεβαιώνουν ότι όλες οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις πλειοδοτούν υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, βγάζοντας στο σφυρί τη λαϊκή κατοικία, η Κομισιόν τα θεωρεί “δίχτυ ασφαλείας”.

Εμπαιγμό δε, αποτελούν οι αναφορές της Επιτρόπου για “οικονομικά προσιτή” κατοικία, γιατί αυτή προσκρούει στην ικανοποίηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο των κατασκευών, της ενέργειας. Η στρατηγική της πράσινης μετάβασης, με τα “πράσινα-ενεργειακά” κτίρια, επιβαρύνει ακόμα περαιτέρω το λαϊκό εισόδημα, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και η εξασφάλιση σπιτιού με στοιχειώδεις προδιαγραφές είναι για λίγους και εκλεκτούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί κι ότι οι νέων προδιαγραφών κατοικίες είναι απλησίαστες για τις λαϊκές οικογένειες».

«Οι μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος για την αποτροπή εξώσεων, την ακύρωση πλειστηριασμών έχουν αποτέλεσμα και θα έχουν ακόμα πιο μαχητική συνέχεια», αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ και συνεχίζει: «Αχρηστεύουν στην πράξη την ποινικοποίηση του αγώνα εναντίον του οργανωμένου εργατικού-λαϊκού κινήματος, που προωθήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και συνεχίζεται σήμερα από αυτή της ΝΔ.

Οι εργαζόμενοι με συσπείρωση στα σωματεία τους, τις επιτροπές κατά των πλειστηριασμών του ΠΑΜΕ να παλέψουν κόντρα στην πολιτική που μετατρέπει το δικαίωμα στη στέγαση πανάκριβο εμπόρευμα, να δυναμώσουν τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων ανακούφισής τους, να κάνουν πράξη το σύνθημα “τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός”».

«Μπορούν να βγουν συμπεράσματα από τη στάση όλων των αστικών κομμάτων που απέρριψαν την τροπολογία του ΚΚΕ στη Βουλή και να δυναμώσει ο αγώνας για τις διεκδικήσεις που προβάλλει το ΚΚΕ για όλα τα εργατικά λαϊκά – νοικοκυριά δανειολήπτες όπως:

–Την αυτοδίκαιη παύση κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, πλειστηριασμού ή άλλου αναγκαστικού μέτρου σε βάρος της πρώτης – κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών.

–Τα μέτρα αυτά να αφορούν οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί», καταλήγει η ΕΟ του ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ