22 C
Athens

Εληξε η κατάληψη στο «Τσίλλερ» συνεχίζεται στο «Ρεξ»

Το κτήριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου άδειασε από σπουδαστές που έκαναν κατάληψη και επαναλειτουργεί. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο για το κτήριο Ρεξ. Εκεί, η κατάληψη συνεχίζεται, με το Διοικητικό Συμβούλιο και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού να προσπαθούν «χαλαρά» να βρουν λύση. Οπως έχουμε γράψει ξανά, έχουν μεγάλο μέρος της ευθύνης και πρέπει τώρα όντως να εκκενωθεί το «Ρεξ» και οι ίδιοι να ακολουθήσουν τους νόμιμους τρόπους, το θέλουν δεν το θέλουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που στάλθηκε στα ΜΜΕ, και υπογράφουν το Διοικητικό Συμβούλιο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, «έληξε, σήμερα, Πέμπτη 23 Μαρτίου, κατόπιν απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής Σπουδαστών Δραματικών Σχολών, η κατάληψη στο κτήριο Τσίλλερ. Το κτήριο επιθεωρήθηκε από τους υπαλλήλους του Εθνικού Θεάτρου και διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν προκληθεί φθορές. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έναυσμα για την άμεση επανεκκίνηση των παραστάσεων και για την ομαλή επαναλειτουργία του διοικητικού και τεχνικού έργου στο κτήριο Τσίλλερ.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί οι ημέρες και ώρες επανέναρξης των παραστάσεων.

Παρόλο που η αναστολή της δραστηριότητάς του υπήρξε οδυνηρή, το Εθνικό Θέατρο αντιμετωπίζει με σεβασμό (όπως άλλωστε επανειλημμένως διατυπώθηκε με τις από 28.12.2022, 09.02.2023 και 24.02.2023 δημόσιες ανακοινώσεις του) τα δίκαια αιτήματα για τη διαβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, και θα συνεχίσει να συμβάλλει προγραμματικά στην αναγκαία θεσμική διαβούλευση για τη νομοθετική κατοχύρωσή της. Ταυτόχρονα, καλούμε τους αρμόδιους φορείς σε εξέταση κάθε εύλογου αιτήματος που μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες σπουδών, και να προβλέψει υποστηρικτικές παροχές προς τους σπουδαστές. Για τα θέματα αυτά θα συνεχιστεί ο διάλογος με το Σύλλογο Σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Την ίδια στιγμή, και σε αντίθεση με τις αποφάσεις των συντονιστικών οργάνων σπουδαστών που οδήγησαν στη λύση των καταλήψεων της Δραματικής Σχολής και του κτηρίου Τσίλλερ, η συνέχιση της κατάληψης στο κτήριο ΡΕΞ από πρόσωπα που δεν βρίσκονται σε οποιαδήποτε σχέση με το Εθνικό Θέατρο δεν έχει καμία ηθική νομιμοποίηση ή πρακτική αποτελεσματικότητα για τη διεκδίκηση αιτημάτων της καλλιτεχνικής κοινότητας. Έχουμε την ακλόνητη πεποίθηση ότι το ανοικτό Εθνικό Θέατρο είναι μονόδρομος ώστε να συνεχίσει να επιτελεί την πολιτιστική αποστολή του, αλλά και να συμβάλλει στην ευόδωση των αιτημάτων αυτών.

Καλούμε όσους παραμένουν στο κτήριο ΡΕΞ να λύσουν άμεσα την κατάληψη και την Δευτέρα 27/3 08:00 να γίνει η παράδοση-παραλαβή του κτηρίου στους υπευθύνους του Εθνικού Θεάτρου. Σε άλλη περίπτωση η Διοίκηση του Θεάτρου θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην διακοπή της διοικητικής υποστήριξης του κτηρίου (με απόσυρση μεταξύ άλλων του προσωπικού ασφαλείας), και στην ανάληψη κάθε άλλης αναγκαίας νόμιμης ενέργειας για την επάνοδο του κτηρίου στη σκοπούμενη λειτουργία του.»

Παρότι η ανακοίνωση αναφέρεται στη λήξη της μίας κατάληψης και στο ότι δεν υπήρξαν φθορές στο κτήριο Τσίλλερ, πράγμα ευχάριστο, ωστόσο δεν λέει πόσο στοίχισε στο Εθνικό και εν τέλει στους φορολογούμενους η διακοπή των παραστάσεων του Θεάτρου επί 70 ημέρες. Κάτι που πρέπει να γίνει, σε κάθε περίπτωση.

Επίσης, η ιστορία με το «Ρεξ» είναι πολύ σοβαρή και ίσως θα πρέπει να υπάρξει δεύτερη σκέψη. Εφόσον δηλαδή αποσυρθεί και το προσωπικό ασφαλείας, ίσως οι αίθουσες να παραμείνουν στο έλεος των καταληψιών.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας με την επιστράτευση της Δικαιοσύνης και δεν είναι σωστό να αφεθεί ένα τόσο σοβαρό θέμα να χρονίζει. Οι υπεύθυνοι μπορούν να πιστεύουν ό,τι θέλουν (και δικαίωμά τους) είναι όμως υποχρεωμένοι να προφυλάττουν το θέατρο από τέτοιες καταστάσεις.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ