today-is-a-good-day
19 C
Athens

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες ζητά οι αιτούντες άσυλο να έχουν τα δικαιώματα που ορίζει ο νόμος

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) ζητά από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να διασφαλίσει, ότι οι αιτούντες άσυλο «θα απολαμβάνουν τα δικαιώματα που η κείμενη νομοθεσία προβλέπει, συμπεριλαμβανομένης της νόμιμης παραμονής μέχρι την εξέταση της αίτησής τους, της πρόσβασης σε συνθήκες υποδοχής και της προστασίας από αυθαίρετη κράτηση», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στις δυο νέες σχετικές αποφάσεις που εκδόθηκαν στις 17 Μαρτίου 2023 από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καβάλας στις 7 Φεβρουαρίου.

Οι εν λόγω υποθέσεις αφορούν περιπτώσεις Αφγανών πολιτών, οι οποίοι ενώ είχαν ήδη υποβάλει στο υπουργείο αίτηση καταγραφής του αιτήματος ασύλου τους, «συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση». Επισημαίνεται, δε, πως για το ζήτημα έχει ήδη από τις 14 Μαρτίου 2023 παρέμβει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Παρομοίως, το ΕΣΠ ζητά από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να διασφαλίσει «ότι οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές απέχουν από αυθαίρετη σύλληψη, έκδοση απόφασης επιστροφής και κράτησης για το σκοπό αυτό, των αιτούντων που έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα του υπουργείου Μετανάστευσης καθόσον χρόνο αυτοί/ες αναμένουν την πλήρη καταγραφή τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ