today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

«Ποτέ Ξανά» στην πράξη. – Γράφει ο Δημήτρης Κούβελας

Η πρόσφατη ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, μας συγκλόνισε όλους. Η σκέψη μας βρίσκεται ακόμη στους συνανθρώπους μας που «έφυγαν» τόσο βίαια κι άδικα. Πρώτιστη υποχρέωσή, όλων όσων αισθανόμαστε ότι μας αναλογεί όποιο μερίδιο ευθύνης, είναι να βρεθούν άμεσα οι πραγματικές αιτίες, για να μην επαναληφθεί ξανά τέτοιο δράμα. Το δυστύχημα κατέδειξε, αφενός τα διαχρονικά προβλήματα του ΟΣΕ, αφετέρου τις μεγάλες προκλήσεις που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε, όσον αφορά τον πραγματικό εκσυγχρονισμό του κράτους. Είναι μια μάχη διαρκείας, με κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες που έρχονται από το μακρινό παρελθόν και δείχνουν, ότι βασικός αντίπαλός μας είναι το βαθύ κράτος του αναχρονισμού. Είναι η ώρα, το «Ποτέ Ξανά» να γίνει πράξη.

Του Δημήτρη Κούβελα *

Από την πρώτη στιγμή, ο αρμόδιος υπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη διαχρονικά και παραιτήθηκε. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, με αυτοκριτική στάση, ζήτησε μία «γενναία» συγνώμη και έθεσε ως στοίχημα την άμεση επαναλειτουργία των σιδηροδρόμων με ασφάλεια.  Προφανώς, οφείλουμε να αποδοθούν όλες οι ευθύνες που πρέπει, χωρίς την παραμικρή συγκάλυψη και να υπάρξει μία ολική αναμόρφωση του σιδηροδρομικού δικτύου στην χώρα. Η υποκριτική στάση των πολιτικών δυνάμεων που βλέπουν ευθύνες μόνον στο σήμερα, με διάθεση συμψηφισμών, δεν πείθει κανέναν.  Είναι αλήθεια ότι όλοι αισθανθήκαμε κάπως προδομένοι. Δεν γίνεται στη χώρα μας, που λειτουργεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε υψηλό βαθμό και σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα, όπως το «112», μας ειδοποιούν για μια επερχόμενη φυσική καταστροφή, να μην μπορούν κάποιοι σταθμάρχες να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Επιτακτική η ανάγκη λοιπόν, να μην απογοητεύσουμε πολλές υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μας, που ζητούν ένα καλύτερο κράτος, με περισσότερη λογοδοσία, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, αξιοκρατία, και αξιολόγηση. Είμαι βέβαιος, ότι η ανάταξη των σιδηροδρόμων είναι ακόμη μια πρόκληση για την κυβέρνηση, που θα ξεπεραστεί με επιτυχία, μέσα από δύο δρόμους. Αναγνωρίζουμε τις διαχρονικές παθογένειες και αρνούμαστε να «συνθηκολογήσουμε» με τις βαθύτερες αιτίες που προκάλεσαν το δυστύχημα.

Ήδη εκπονήθηκε ένα ασφαλές σχέδιο άμεσης επαναλειτουργίας του δικτύου, με όσο το δυνατόν περισσότερες πρόσθετες δικλείδες προστασίας και ασφάλειας των επιβατών, αλλά και όσων εργάζονται στα τρένα μας. Παράλληλα, επιταχύνεται η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος τηλεδιοίκησης στον κεντρικό άξονα της χώρας, αλλά και της καλύτερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Αυτή η κυβερνητική θητεία έχει πολλές μάχες με πολύ σκληρές στιγμές και κόστος, όπως αυτή. Όμως, έχουμε αποδείξει, ότι μπορούμε ως χώρα να κερδίσουμε τον πόλεμο στο τέλος. Μέσα λοιπόν από λάθη, παραλείψεις αλλά και σπουδαίες νίκες που πετύχαμε αυτά τα 4 χρόνια, το κύριο δίλημμα για τους πολίτες είναι ξεκάθαρο. Θα προχωρήσουμε μπροστά με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, χτίζοντας πάνω σε όλα όσα καταφέραμε ή θα γυρίσουμε πίσω, σε ένα τούνελ σκοτεινό και ανασφαλές; Πιστεύω ότι οι πολίτες θα κρίνουν δίκαια και θα μας αξιολογήσουν για τη συνολική προσπάθεια μας και τα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. Την ώρα της κάλπης θα μας εμπιστευτούν ξανά!

* Ο κ. Δημήτρης Κούβελας είναι Δικηγόρος – Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ