today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μερίδιο ευθύνης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε σήμερα από το Βίλνιους της Λιθουανίας ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μερίδιο ευθύνης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δηλώνοντας παράλληλα ο ίδιος έτοιμος να βοηθήσει στη μεταπολεμική «πνευματική αναγέννηση» της Ρωσίας.

Τα σχόλια Βαρθολομαίου αποτελούν μια μομφή στον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, του οποίου η πλήρης ευλογία για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τριβές στην Ορθόδοξη Εκκλησία παγκοσμίως.

Ο Βαρθολομαίος, ο οποίος το 2019 εξόργισε την Μόσχα με την χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, δήλωσε ότι οι ρωσικές αρχές χρησιμοποιούν την Εκκλησία ως «όργανο για τους στρατηγικούς τους στόχους».

«Η Εκκλησία και η κρατική ηγεσία στη Ρωσία συνεργάστηκαν στο έγκλημα της επιθετικότητας και μοιράζονται την ευθύνη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας, όπως η σοκαριστική απαγωγή Ουκρανόπουλων», είπε σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη κοινοβούλιο της Λιθουανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον για το έγκλημα πολέμου του παράνομου εκτοπισμού εκατοντάδων Ουκρανόπουλων. Η Ρωσία λέει ότι τα παιδιά μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία για τη δική τους ασφάλεια. Αρνείται ότι διαπράττει παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Ουκρανία.

«Ο διαθρησκευτικός μας διάλογος πρέπει να εστιάσει σε τρόπους αντίστασης και εξουδετέρωσης της ικανότητας της ηγεσίας του Πατριαρχείου Μόσχας να υπονομεύει την ενότητα και να νομιμοποιεί θεολογικά εγκληματική συμπεριφορά», τόνισε ο Βαρθολομαίος.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν προέβη άμεσα σε κανένα σχόλιο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θεωρείται «πρώτος μεταξύ ίσων» στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία αριθμεί 260 εκατομμύρια πιστούς παγκοσμίως, περίπου 100 εκατομμύρια από αυτούς στη Ρωσία.

«Η μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινούπολης είναι έτοιμη να βοηθήσει τα τέκνα της στην Ουκρανία και τη Ρωσία για άλλη μια φορά, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν» ανέφερε.

«Είναι κοινό μας χριστιανικό καθήκον να χρησιμοποιήσουμε δυνάμεις διαλόγου για να επαναφέρουμε τους Ρώσους αδελφούς και αδελφές μας στην κοινότητά μας των κοινών αξιών», συμπλήρωσε, τονίζοντας την ανάγκη για «πνευματική αναγέννηση» τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία.

Στα τέλη του Ιανουαρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε δηλώσει πως ουδεμία σχέση, άμεση ή έμμεση, έχει με γεωπολιτικά δεδομένα και με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Όπως δήλωσε τότε, τον πόλεμο τον συνδέει τεχνηέντως η Εκκλησία της Ρωσίας με το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο για να καλύψει τις ευθύνες της και τις μεγάλες φιλοδοξίες της. «Αυτή ήταν που βάθυνε το χάσμα μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων και όχι το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο που δόθηκε στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Η αντίδραση της Ρωσίας απορρέει από προσπάθεια επιβολής επί του ουκρανικού λαού και από την απουσία υγιούς εκκλησιαστικής συνείδησης».

Μάλιστα, επισήμανε τότε ότι η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης έδωσε χείρα βοηθείας στη Ρωσία για να λυθεί το Ουκρανικό, αλλά οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες, με υπαιτιότητα της ρωσικής πλευράς, η οποία, ωστόσο, δεν το παραδέχεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ