today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Εξετάζεται αν ο Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε με δόλο το Βρετανικό Κοινοβούλιο

Σήμερα το απόγευμα θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Ασυλίας της Βουλής των Κοινοτήτων ο Μπόρις Τζόνσον σχετικά με την υπόθεση των λεγόμενων Κορωνοπάρτι. Η Επιτροπή εξετάζει αν ο πρώην πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε περιφρονητικά προς το κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2021, όταν δήλωνε επανειλημμένα πως δεν γνώριζε ότι οι συγκεντρώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ, εν μέσω πανδημίας, «παραβίαζαν τους κανόνες» που είχε επιβάλει η κυβέρνηση του.

Το πρωί η Επιτροπή έδωσε στην δημοσιότητα την έκθεση της, 110 σελίδων, στην οποία εκτός των άλλων επισημαίνεται πως θα πρέπει να ήταν «προφανές» στον πρώην πρωθυπουργό ότι οι συναθροίσεις στις οποίες έλαβε μέρος παραβίαζαν του κανόνες και τις οδηγίες που η κυβέρνησή του είχε θεσπίσει.

Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται επίσης αποδεικτικά στοιχεία των μαζικών συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ με φωτογραφίες και καταθέσεις μαρτύρων. Μεταξύ αυτών και του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σάιμον Κέις ο οποίος επισημαίνει πως ποτέ δεν είπε στον Μπόρις Τζόνσον ότι οι κανόνες της πανδημίας ακολουθήθηκαν από το πρωθυπουργικό γραφείο. Άλλος υπάλληλος της Ντάουνινγκ Στριτ έχει καταθέσει πως ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να είχε σταματήσει τα κορονοπάρτι, αλλά αντιθέτως όχι μόνο συμμετείχε, αλλά και «επέτρεψε και να συνεχιστούν».

Χθες, Τρίτη, εξάλλου ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε στην δημοσιότητα τον απολογητικό του φάκελο, 52 σελίδων, που θα παρουσιάσει σήμερα στην Επιτροπή. Σε αυτόν μεταξύ άλλων παραδέχεται ότι η Βουλή των Κοινοτήτων παραπλανήθηκε από τις τοποθετήσεις του, αλλά υποστηρίζει πως οι δηλώσεις του έγιναν «καλή τη πίστει» και με βάση αυτά που «ειλικρινά ήξερε και πίστευε» την εποχή εκείνη. Παράλληλα σημειώνει πως είχε διαβεβαιώσεις από αρμόδιους αξιωματούχους ότι οι συναθροίσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ εξαιρούνταν από την γενική απαγόρευση, καθώς θα πραγματοποιούνταν σε «εργασιακό χώρο».

– Τα σενάρια της επόμενης μέρα –

1. Αν η Επιτροπή αποφανθεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν περιφρόνησε το κοινοβούλιο, ακόμη και αν κάποιες από τις δηλώσεις του το παραπλάνησαν, όπως και ο ίδιος ήδη έχει παραδεχθεί, δεν θα του επιβάλει καμία κύρωση, οπότε η υπόθεση σταματάει εδώ.

2. Αν η Επιτροπή κρίνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον περιφρόνησε το κοινοβούλιο, θα πρέπει να εξετάσει πόσο σοβαρή ήταν αυτή η περιφρόνηση. Αν δηλαδή το έκανε ακούσια, απερίσκεπτα ή εσκεμμένα. Ανάλογα με την τελική ετυμηγορία, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τον πρώην πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη γραπτώς, να ζητήσει συγγνώμη αυτοπροσώπως εντός της Βουλής των Κοινοτήτων ή ακόμη και να παραπέμψει την υπόθεση του στην ολομέλεια με το ερώτημα της αναστολής των βουλευτικών του καθηκόντων.

3. Αν τελικά η ολομέλεια τού επιβάλει ποινή παύσης των βουλευτικών του καθηκόντων για 10 ή περισσότερες ημέρες, τότε θα προκληθεί αυτόματα η λεγόμενη «αίτηση ανάκλησης» της έδρας του. Στην περίπτωση αυτή θα κληθούν να αποφασίσουν οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της περιφέρειας του αν εξακολουθούν να θέλουν να εκπροσωπούνται από τον Μπόρις Τζόνσον. Αν το 10% των εν λόγω ψηφοφόρων προσυπογράψουν την «αίτηση ανάκλησης», ο Μπόρις Τζόνσον χάνει την έδρα του και προκηρύσσονται ενδιάμεσες εκλογές για την ανάδειξη νέου βουλευτή. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κανονισμός επιτρέπει στον Μπόρις Τζόνσον να είναι και πάλι υποψήφιος για να προσπαθήσει να πάρει πίσω την έδρα του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ