today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Επαναπατρίζονται 29 μοναδικές αρχαιότητες από τις Ηνωμένες Πολιτείες

Είκοσι εννέα μοναδικές και σπάνιες αρχαιότητες φέρνει πίσω στην Ελλάδα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Ο γενικός εισαγγελέας του Μανχάταν, Άλβιν Λ. Μπραγκ, Τζούνιορ, ανακοίνωσε χθες (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος) την επιστροφή 29 λεηλατημένων αρχαιοτήτων στον ελληνικό λαό. Ανάμεσα στα κομμάτια, των οποίων η συνολική εμπορική αξία αποτιμάται σε πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια, είναι το εξαιρετικά σπάνιο νόμισμα «Ειδοί Μαρτίου»  το οποίο κόπηκε μετά τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα.

Όλα κατασχέθηκαν ύστερα από πολλαπλές  έρευνες σε διακινητές και λαθρεμπόρους υψηλού προφίλ. Οι αρχαιότητες επιστράφηκαν κατά τη διάρκεια τελετής επαναπατρισμού στο Ελληνικό Προξενείο στην οποία συμμετείχαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Γενικός Πρόξενος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και ο Ivan J. Arvelo, Ειδικός Πράκτορας Υπεύθυνος στο Ερευνητικό Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας, Νέα Υόρκη.

«Είμαι περήφανος που υπό τη διοίκησή μου αυτό το γραφείο έχει πλέον επαναπατρίσει 950 αρχαιότητες σε 17 χώρες», δήλωσε ο εισαγγελέας Μπραγκ . «Ευχαριστώ την εξαιρετική ομάδα αναλυτών, ερευνητών και δικηγόρων μας, μαζί με τους εταίρους μας των αρχών επιβολής του νόμου, για την εξαιρετική δουλειά τους ως προς την εύρεση και την επιστροφή αυτών των ιστορικών θαυμάτων».

Η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη , δήλωσε: «Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, από καρδιάς, θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την Εισαγγελία του Μανχάταν και ειδικότερα τον εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ τον Βοηθό Εισαγγελέα Μάθιου Μπογδάνο. και τους συνεργάτες του για τη συμβολή τους στη διερεύνηση και τελικά τον επαναπατρισμό 29 αρχαίων ελληνικών αρχαιοτήτων. Η στενή σχέση και συνεργασία που έχει οικοδομηθεί κατά τα τελευταία χρόνια μεταξύ της Εισαγγελίας του Μανχάταν και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, εγγυάται ότι θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη επιτυχίες».

«Η εμπορία αρχαιοτήτων είναι μια επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με κλέφτες και λαθρέμπορους να αποκομίζουν κέρδη σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς και η Ελλάδα –που από καιρό αναγνωρίζεται ως το λίκνο του Δυτικού Πολιτισμού– είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε αυτό το είδος εγκληματικής επιχείρησης», δήλωσε ο Special . Υπεύθυνος πράκτορας για την HSI στη Νέα Υόρκη Ivan J. Arvelo . «Αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα χρονολογούνται από το 5000 π.Χ. και αποτελούσαν πολύτιμο μέρος της ζωής στον αρχαίο κόσμο. Είναι τιμή μας που ενώσαμε τις δυνάμεις μας σήμερα  για τον επαναπατρισμό αυτής της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς στον ελληνικό λαό».

Τα βασικά κομμάτια που επιστράφηκαν περιλαμβάνουν:

Ο Χάλκινος Καλυκωτός κρατήρας, ο οποίος χρονολογείται στο 350 π.Χ., κάποτε περιείχε τα οστά ενός νεκρού σε έναν θαλαμοειδή τάφο. Λεηλατήθηκε και μεταφέρθηκε λαθραία στην Ελβετία, όπου καθαρίστηκε και αποκαταστάθηκε από τους Fritz και Harry Bürki, τους αναστηλωτές και επιχειρηματικούς συνεργάτες του Robert Hecht με έδρα τη Ζυρίχη. Στη συνέχεια, ο Hecht κανόνισε να μεταφέρει το κομμάτι στη Νέα Υόρκη, όπου πουλήθηκε στους Leon Levy και Shelby White. Κατασχέθηκε από το Γραφείο τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Το νόμισμα Ειδοί Μαρτίου , που κόπηκε το 42 π.Χ., τιμά τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα. Ανάλογα νομίσματα κόπηκαν για να πληρώσουν τα στρατεύματα του Βρούτου στην Ελλάδα μετά τη δολοφονία του Καίσαρα. Τα χρυσά νομίσματα Ειδοί Μαρτίου είναι εξαιρετικά σπάνια και αυτό είναι μόνο ένα από τα τρία γνωστά νομίσματα του τύπου του.

Το νόμισμα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη διεθνή αγορά τέχνης το 2016, όπου προσφέρθηκε προς πώληση στο Μόναχο χωρίς προέλευση. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε λαθραία στο Λονδίνο, όπου πουλήθηκε σε έναν αγοραστή με έδρα τις ΗΠΑ. Κατασχέθηκε από το Γραφείο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους κατά τη διάρκεια μιας κοινής έρευνας με πολλές ξένες υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Η νεολιθική οικογένεια, η οποία χρονολογείται από το 5000-3500 π.Χ. και αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η ομάδα αντικειμένων περιλαμβάνει πέντε φιγούρες ανθρώπων και ζώων, λαξευμένες από μάρμαρο, και λεηλατήθηκε από το νησί της Εύβοιας από έναν Έλληνα διακινητή που μετέφερε λαθραία τα κομμάτια στην Ελβετία. Το 1982, ο έμπορος Nicolas Κουτουλάκης πούλησε το συγκρότημα στους συλλέκτες Leon Levy και Shelby White με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ο White δάνεισε την ομάδα στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης το 2000, όπου παρέμειναν εκτεθειμένα μέχρι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, οπότε κατασχέθηκαν από το Γραφείο.

Ο Βοηθός Εισαγγελέας Μάθιου Μπογδάνος, Επικεφαλής της Μονάδας Εμπορίας Αρχαιοτήτων και Ανώτερος Δικαστικός Σύμβουλος, επέβλεψε τις έρευνες, οι οποίες διεξήχθησαν από τους βοηθούς εισαγγελείς Yuval Simchi-Levi και Taylor Holland. Εποπτική Αναλυτής Ερευνών Apsara Iyer, Αναλυτές Ερευνών Daniel Healey, Alyssa Thiel και Hilary Chassé. και Ειδικοί πράκτορες Robert Mancene, John Paul Labbat και Brenton Easter of Homeland Security Investigations (DHS-HSI) New York. Ερευνητική υποστήριξη παρείχαν η Έλενα Βλαχογιάννη, Προϊσταμένη του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, και οι ειδικοί πράκτορες James C. Abell και Aaron Klein του DHS-HSI Baltimore. Πρόσθετη ερευνητική υποστήριξη παρείχε ο Δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης για ένα από τα αντικείμενα της σημερινής τελετής.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ