today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Eγκαινιάστηκε το Γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη στη Θεσσαλονίκη – Από Δευτέρα η λειτουργία του εντός της ΔΕΘ

Εγκαινιάστηκε το μεσημέρι εντός του χώρου της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης το Γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και του Συνηγόρου του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη. Το Γραφείο που είναι πλήρως εξοπλισμένο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από την Δευτέρα, 27 Μαρτίου, και σε πρώτη φάση θα εξυπηρετεί τους πολίτες Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

«Είναι μια σημαντική στιγμή σήμερα για τον Συνήγορο του Πολίτη», είπε αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών κ.Βορίδης, προσθέτοντας πως για το υπουργείο και την κυβέρνηση «η γνώμη του Συνηγόρου του Πολίτη είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Κατευθύνει και διευκολύνει σε μια σειρά ζητημάτων τις σχέσεις της εκτελεστικής εξουσίας με τους πολίτες. Αναδεικνύει προβλήματα τα οποία πρέπει να θεραπευτούν και θέλουμε να θεραπεύσουμε».

Ο υπουργός συμπλήρωσε πως ο Συνήγορος του Πολίτη, πέραν όλων των άλλων, «είναι το αρμόδιο όργανο που κρίνει τις ενστάσεις για το θέμα των κατοίκων εξωτερικού, ποιοι τελικώς θα ψηφίσουν και γίνεται δεκτή η εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους. Και με αυτή την υποδομή που εγκαινιάζουμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, θα βελτιωθεί η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες του Συνηγόρου σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και αυτό θα βελτιώσει ευρύτερα τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης».

Ο Συνήγορος του Πολίτη κ.Ποττάκης τόνισε πως το συγκεκριμένο Γραφείο στη Θεσσαλονίκη «είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αναπτύξουμε το σύνολο των δράσεών μας σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη θα είναι η βάση μας. Ελπίζω οι Συνήγοροι που θα ακολουθήσουν εμένα να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία και να την εμπλουτίσουν».

Αναφορικά με τις τρεις ημέρες λειτουργίας του Γραφείου, για αρχή, ο Συνήγορος είπε: «θέλουμε να εκτιμήσουμε τη ροή των πολιτών και της δουλειάς για να μπορέσουμε να αναπροσαρμόσουμε τις απαιτήσεις. Θέλω να ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε ανοιχτοί και διαθέσιμοι προς τους συμπολίτες μας όλες τις ημέρες της εβδομάδας».

Το παρών στα εγκαίνια του Γραφείου έδωσαν επίσης ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

Ο κ.Καλαφάτης έκανε λόγο για «μια πολύ σημαντική παρέμβαση μέσα από την οποία ουσιαστικά απαντώνται οι προκλήσεις που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, ενισχύεται η λογοδοσία, διευρύνεται η δράση του σημαντικού αυτού οργάνου». Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, δίνεται και μια άλλη υπόσταση στον ίδιο τον θεσμό από τη στιγμή που έρχεται και εδρεύει στους χώρους της ΔΕΘ.

Για σημαντική πρωτοβουλία που θα βοηθήσει συνολικά την κοινωνία, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μίλησε ο κ.Τζιτζικώστας, προσθέτοντας πως «μέσα από τα παράπονα, τις επισημάνσεις και τους προβληματισμούς των πολιτών, το Γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη θα μπορεί να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται με συμβουλές και προτάσεις στη δημόσια διοίκηση προκειμένου εκείνη να βελτιώνεται και να διορθώνει τα κακώς κείμενα. Είναι ένας θεσμός που έρχεται να συμπληρώσει τον θεσμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τον Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, που λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια περίπου και πραγματικά έχουμε δει πόση σημαντική είναι η βελτίωση των υπηρεσιών μας».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος κ.Ζέρβας μίλησε για ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο, στήριγμα στη διαφάνεια και στη δημόσια διοίκηση, προσθέτοντας: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ξεκινά τη λειτουργία του στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος, άλλωστε, σχολίασε ότι ένα από τα πρώτα βήματα της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης ήταν να προχωρήσει στην εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ