today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Εκλογές 2023: Αλλάζει σελίδα η Κυβέρνηση. Η επόμενη ημέρα από τα Τέμπη και οι πρωτοβουλίες του Μαξίμου

Σε κανονική πολιτική ατζέντα επιστρέφει το Μαξίμου με άμεση προτεραιότητα την αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, τις δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία και την έξοδο της κυβέρνησης στην κοινωνία.

Του Κώστα Πασίση

Στόχος της κυβερνητικής αντεπίθεσης είναι να σταματήσει το δυστύχημα των Τεμπών να κυριαρχεί στην πολιτική επικαιρότητα, που αδικεί γενικότερα  την εικόνα της, σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπως είναι η προεκλογική περίοδος…

Η αρχή έγινε με την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου, που συμπαρασύρει μια σειρά από  επιδόματα  και παροχές, όπως είναι το επίδομα ανεργίας, το οποίο διαμορφώνεται  σε 479 ευρώ το μήνα.

Αλλά και την πρόσφατη περιοδεία του Πρωθυπουργού στο Μαρούσι όπου έδωσε το σήμα στους υπουργούς και στους βουλευτές να βγουν από το «καβούκι» τους και να βάλουν πλάτη στην κυβέρνηση, που βρίσκεται σε δύσκολη θέση, όπως έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Παρεμπιπτόντως να πούμε ότι στο Μαξίμου υπάρχει δυσφορία για κάποιους κορυφαίους υπουργούς οι οποίοι απέφυγαν την έκθεση τους, μετα την εθνική τραγωδία.

«Όταν είσαι απών στη δυσκολία, ο κόσμος σε τιμωρεί», ήταν το μήνυμα της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και του Άδωνι Γεωργιάδ, ο οποίος μίλησε με ακόμη πιο σκληρή γλώσσα για κάποιους εκ των συναδέλφων του, ανακαλύπτοντας τις δυσλειτουργίες σε πολιτικό επίπεδο.

Ακολουθεί το ταξίδι, την ερχόμενη Πέμπτη του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε με «δυνατή» ατζέντα, όπως η νέα τραπεζική κρίση, το Σύμφωνο Σταθερότητας και οι  «πράσινες» επενδύσεις.

Θεματολογία που εκτιμάται ότι θα στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από το πολύνεκρο δυστύχημα σε άλλα θέματα.

Όσον αφορά τα Τέμπη, η πολιτική απόφαση του Μαξίμου είναι η σύγκρουση της κυβέρνησης με το βαθύ αναχρονιστικό κράτος, που είναι διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας, η οποία βιώνει το πρόβλημα στην καθημερινότητά της…

Μετά τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να πραγματοποιήσει εξορμήσεις στη Θεσσαλονίκη και τη Λαμία.

Ενώ σήμερα το βράδυ, ο Πρωθυπουργός θα δώσει την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τα Τέμπη στον Σταύρο Θεοδωράκη (Alpha).

Από …σήμερα το Μαξίμου ξεκινά και την  επιχείρηση να υπενθυμίσει στην κοινωνία το κυβερνητικό αποτύπωμα για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων κατά τη διάρκεια της  ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας, τη μείωση της φορολογίας, αλλά τις επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική που θωράκισαν τη χώρα, έναντι του κινδύνου της Τουρκίας.

Σε αυτή την «επιχείρηση» ανάστροφης του κλίματος από την εθνική τραγωδία η οικονομία βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, με το μήνυμα να είναι ότι έρχονται καλύτερες ημέρες…

«Την επόμενη τετραετία ο μεγάλος μας στόχος είναι η σύγκλιση των μισθών στο μέσο όρο των δυναμικότερων οικονομιών της Ευρώπης. Οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι υπέφεραν πολλά στη δεκαετία των μνημονίων, αλλά και στις διαδοχικές κρίσεις που ακολούθησαν, αξίζουν να λάβουν το αντίκρισμα των θυσιών και των κόπων τους», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στέλνοντας τα κατάλληλα σινιάλα…

Ωστόσο, η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες αρχίζει να παίζει εμμέσως πλην σαφώς και το χαρτί της αστάθειας και των επιπτώσεων αυτής στην κοινωνία.

«Οι πολίτες με την ψήφο τους, όταν γίνουν οι εκλογές, θα δείξουν τον δρόμο», τόνισε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας όμως ότι «Η ιστορική εμπειρία στην Ελλάδα έχει δείξει ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν χαρακτηρίζονται από ταχύτητα και αποφασιστικότητα».

Κατά άλλους βεβαια η επίκληση της αστάθειας, έστω και δια της πλαγίας οδού, αποτελεί απόρροια των δυσκολιών της κυβέρνησης, όπως καταγράφονται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Την επιστροφή πάντως στην πολιτική κανονικότητα της χώρας σφράγισε και η απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να έχει στα ψηφοδέλτια του κόμματος τον Παύλο Πολάκη με ό,τι σηματοδοτεί η …ιδεολογία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ