today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ε.Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση ευτελίζει τον εαυτό της και προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετάξει από πάνω της οποιαδήποτε ευθύνη για την ασύλληπτη τραγωδία στα Τέμπη», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στην “ΕΡΤ1”.

«Η συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη ήταν υποκριτική, γιατί την ακολουθεί μία επιχείρηση απόδοσης ευθυνών σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από την κυβέρνησή του», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο είχαν στείλει εξώδικα με καταγγελίες που σχεδόν φωτογράφιζαν το δυστύχημα. Στη Βουλή η αντιπολίτευση επέμενε για το θέμα της ασφάλειας στον σιδηρόδρομο και ο αρμόδιος υπουργός έλεγε ότι είναι ντροπή να τίθεται τέτοιο θέμα. Η κυβέρνηση έκανε συγκεκριμένες ενέργειες και συγκεκριμένες παραλείψεις, οι οποίες υποβάθμισαν τον σιδηρόδρομο και εξαιτίας αυτών συνέβη το δυστύχημα».

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για την τηλεδιοίκηση στη Λάρισα τόνισε ότι «με αυτό που ζήσαμε χθες η κυβέρνηση ευτελίζει τον εαυτό της και προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων» και σημείωσε πως «η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα λειτουργούσε μέχρι το καλοκαίρι του 2019, οπότε καταστράφηκε από πυρκαγιά και δεν αποκαταστάθηκε, και επέτρεπε τον έλεγχο της κίνησης των τρένων ηλεκτρονικά από τον Δομοκό μέχρι το Πλατύ. Σε μία απόσταση περίπου 170 χλμ. Αυτό που σήμερα λειτουργεί είναι ένας τοπικός σταθμός που δεν επιτρέπει να δεις παρά μόνο λίγο πριν και λίγο μετά από τον σταθμό της Λάρισας. Αυτό δεν είναι τηλεδιοίκηση». Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι «ο κ. Γεραπετρίτης δήλωνε πως η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα λειτουργούσε ενώ είναι ένα γιαπί» και επισήμανε ότι «οι εργαζόμενοι διέψευσαν και τον αρμόδιο υφυπουργό μπροστά στις κάμερες».

Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε, ακόμα, ότι «μία σειρά δικλίδες ασφαλείας, οι οποίες υπήρχαν, αφαιρέθηκαν κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ. Το προσωπικό του ΟΣΕ έχει μειωθεί από 1.200 εργαζόμενους το 2019 σε 750 σήμερα. Το δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου στην Καρόλου δεν λειτουργεί από το 2020 και μετά».

Σχολιάζοντας την παρουσία του κ. Καραμανλή στη Βουλή υπογράμμισε ότι ήταν «ντροπιαστική και προκλητική», γιατί «εμφανίστηκε ως ανεύθυνος και αλάνθαστος, λέγοντας ότι το πρόβλημα το έχουν όλοι οι άλλοι πέρα από τον ίδιο, τα έβαλε με τους εργαζόμενους, τα έβαλε με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα έβαλε με οποιονδήποτε άλλον πέρα από τον ίδιο που είχε την αρμοδιότητα να εγγυάται την ασφάλεια στις μεταφορές».

Σημείωσε, τέλος, ότι «η ευθύνη για το δυστύχημα βαραίνει την κυβέρνηση, γιατί ακολουθεί μία συστηματική πολιτική απαξίωσης συνολικά των δημόσιων δομών. Το κράτος αποσύρεται από την κοινωνική του λειτουργία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ