today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Σχοινάς: Η Ευρώπη ήρθε εδώ για να μείνει στα Δυτικά Βαλκάνια

«Η Ευρώπη ήρθε εδώ για να μείνει στα Δυτικά Βαλκάνια, δεν είμαστε περιστασιακοί επισκέπτες, δεν ψωνίζουμε φίλους, είμαστε η κύρια ξένη επένδυση στην περιοχή και δεν είμαστε εδώ για να είμαστε δημοφιλείς. Δεν θέλουμε να αγοράσουμε ποδοσφαιρικές ομάδες, ούτε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ούτε και δημοσιότητα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να επενδύσουμε στην αλήθεια και σε καλές κυβερνήσεις και αυτό θα υλοποιηθεί μέσω ευρέων διαύλων επικοινωνίας».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ομιλία του στο συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της ενημέρωσης στη νέα βαλκανική πραγματικότητα», που οργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε γύρω μας ένα οικοσύστημα καλών κυβερνώντων, που αναμφίβολα θα αποτελεί το μονοπάτι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο κ. Σχοινάς.

Αναφέρθηκε στη μάχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της παραπληροφόρησης και είπε συγκεκριμένα:

-Κάνουμε ότι μπορούμε ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή να φέρουμε πιο κοντά τους γείτονες, αλλά η χειριστικότητα και η παραπληροφόρηση ποτέ δεν ήταν πιο παρούσες στα Δυτικά Βαλκάνια από ότι σήμερα. Και το υπόβαθρο του παρελθόντος είναι ο σημαντικός ρόλος που είχαν τα μέσα ενημέρωσης.

-Υπάρχει ένα πρόγραμμα, προκειμένου να χτίσουμε έναν καλύτερα προετοιμασμένο χώρο στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και να στοχεύουμε στις πληροφορίες χρησιμοποιώντας θετική στρατηγική επικοινωνία, μέσω της ξεκάθαρης μετάδοσης του μηνύματος, που βασίζεται σε γεγονότα, προκειμένου να αυξήσουμε την ενημέρωση σχετικά με τις πολιτικές.

-Δημιουργούμε ένα δίκτυο 180 νέων Ευρωπαίων πρεσβευτών, θα λέγαμε, στην περιοχή, για να εμπλακούν περισσότερο στο να εξηγήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και να ενισχύσουν τον ακτιβισμό των πολιτών. Και συγκεκριμένα σε περιοχές, σε τομείς όπου δεν έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, με το να οργανώσουμε σημαντικά συνέδρια τοπικά, όπως το σημερινό, και συγκεκριμένα προσαρμοσμένα γεγονότα σχετικά με τον αλφαβητισμό των μέσων ενάντια στον λαϊκισμό.

-Το πιο δύσκολο και πιο σημαντικό είναι ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη διαφάνεια σε τοπικό επίπεδο.

«Ένα πράγμα είναι σίγουρο σχετικά με την πολιτική για την περιοχή. Σε τέτοιες εποχές χρειαζόμαστε περισσότερη δέσμευση και όχι λιγότερη, σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια», είπε ο κ. Σχοινάς και υπογράμμισε:

«Πρέπει να στηρίξουμε οικονομικά και πολιτικά την περιοχή και χρειάζεται να καταστήσουμε απολύτως σαφές στην κοινή γνώμη των χωρών αυτών ότι ο δρόμος προς την ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει χαραχτεί και δεν έχει επιστροφή από αυτό το μονοπάτι. Επίσης, είναι πάρα πολύ σημαντικό το να συνεχίσουμε να δεσμευόμαστε όχι μόνο με τις κυβερνήσεις, αλλά και με τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και την κοινωνία, με τους ανθρώπους που χαράσσουν τη δημόσια κοινή γνώμη και πρέπει να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα τις προκλήσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο στο ευρωπαϊκό μονοπάτι. Το project της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει ελκυστικό για αυτές τις χώρες όσο ποτέ άλλοτε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ