today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Οι δημοσκοπήσεις, οι μετεκλογικές συνεργασίες και η αυτοδυναμία, στη «σκιά» των Τεμπών

«Παράθυρο» για κυβερνήσεις συνεργασίας, σε επίπεδο κουβέντας και όχι μόνο, ανοίγουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια πολυδιάσπαση της ψήφου και την είσοδο περισσότερων κομμάτων στη Βουλή, καθιστώντας την αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα αν όχι άπιαστο όνειρο, περίπλοκη υπόθεση με βαθμό δυσκολίας στα ύψη.

Του Κώστα Πασίση

Οι μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας «ανάψαν» φωτιές στα επιτελεία των κομμάτων, που διαπιστώνουν ότι το πολιτικό τοπίο έγινε πιο σύνθετο απ ότι ήταν πριν την τραγωδία στα Τέμπη…

Στην παρούσα  φάση η μόνη πολιτική επιλογή που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι της συγκυβέρνησης και  αυτή σε θεωρητικό επίπεδο καθώς όλοι είναι εναντίον όλων…

Πριν από την εθνική τραγωδία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, επενδύοντας σε ένα υψηλό ποσοστό 37%-38%, που σύμφωνα με τους δημοσκόπους ήταν ρεαλιστικό, και στο «μπόνους» της ενισχυμένης αναλογικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας, επιμένει στο αφήγημα της Προοδευτικής Διακυβέρνησης προσβλέποντας στη συνεργασία  με το ΠΑΣΟΚ και τις λοιπές προοδευτικές δυνάμεις…

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε «τσίμπησε» σχεδόν τίποτε από την κυβερνητική φθορά και το κλείσιμο της ψαλίδας με τη ΝΔ, επήλθε, λόγω των απωλειών του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του πρόβαλε τη θεωρία της δημιουργικής ασάφειας, όσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, «πετροβολώντας» τη μια ημέρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την επόμενη τον Αλέξη Τσίπρα για να τονίσει τις ίσες αποστάσεις από τα δύο κόμματα.

Σήμερα και μετα τη σύγκρουση των τρένων, το σκηνικό άλλαξε.  Είναι διαφορετικό. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις την είσοδο τους στη Βουλή διεκδικούν επτά κόμματα, η «γκρίζα ζώνη» ξέφυγε… και η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα, έχοντας όμως σημαντικές ζημιές.

Έτσι, η δυνατότητα επίτευξης αυτοδυναμίας από ένα μόνο κόμμα φαίνεται όλο και πιο απίθανη. Ενώ δεν είναι εύκολη ούτε η  συγκρότηση, μετα τις εκλογές, μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Απαιτείται να γίνουν πολλοί συμβιβασμοί εκατέρωθεν και σε περιβάλλον εύθραυστων ισορροπιών είναι ακόμη πιο δύσκολο…

Ωστόσο, η ΝΔ φαίνεται να μη ρίχνει νερό στο …κρασί της αυτοδυναμίας.

«Η κυβέρνηση έχει «μέταλλο» αυτοδυναμίας και δεν έχει πει ακόμη την τελευταία λέξη της για το συγκεκριμένο θέμα», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Μια θέση που επιβεβαιώνει και το Μαξίμου τονίζοντας ότι η διόγκωση της δεξαμενής των αναποφάσιστων αποτελεί μια …στάση των δυσαρεστημένων της ΝΔ.

Οι τελευταίοι στην πορεία προς τις εκλογές, μπορεί να αναθεωρήσουν τη θέση τους έναντι της κυβέρνησης η οποία ετοιμάζεται να  ξετυλίξει θετική προεκλογική ατζέντα.

Κάτι που ξεκίνησε με την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου.

Την ίδια στιγμή διαρροές από το  υπουργείο Οικονομικών  κάνουν λόγο για έσοδα καλύτερα των προβλέψεων, που ανοίγει το δρόμο για νέες φιλολαϊκές εξαγγελίες.

Υπό τις παρούσες συνθήκες οι δυνητικοί σύμμαχοι της ΝΔ είναι το ΠΑΣΟΚ και μετα την τραγωδία στα Τέμπη, σε κυβερνητικούς κύκλους προστέθηκε και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που σημειώνει άνοδο στις δημοσκοπήσεις.

Στη δεξαμενή των αναποφάσιστων επενδύει και η  Κουμουνδούρου, με τα στελέχη της  να υποστηρίζουν ότι σταδιακά οι διαρροές της ΝΔ, οι περισσότερες εξ αυτών, θα μεταφερθούν στην Κουμουνδούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ θα τερματίσει πρώτος.

Ελαφρά μετατόπιση στο καυτό θέμα των συνεργασιών από την αρχική δυσνόητη θέση, παρατηρείται από την Χαρ. Τρικούπη και το Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος προ ολίγων ημερών και μετα τις πρώτες μετρήσεις, είπε «ναι» σε συνεργασία με έναν όρο: «Να έχουμε ισχυρό ποσοστό για να επιβάλουμε τις θέσεις μας»…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ