today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Μ.Σχοινάς: Σύσταση διοργανικού φορέα δεοντολογίας κοινό για όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ

Στην πρόταση για τη σύσταση ενός διοργανικού φορέα δεοντολογίας, κοινό για όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, που θα καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος, αρμόδιος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του μέλους του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου με τίτλο «Λογοδοσία και ΕΕ», Νικολάου Αλ. Μηλιώνη, στην Αθήνα.

Την πρόταση είχε ανακοινώσει, την προηγούμενη εβδομάδα, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και, όπως είπε ο κ. Σχοινάς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι αυτός ο διοργανικός φορέας θα είναι σε θέση να διασφαλίσει «κοινά, σαφή και υψηλά πρότυπα ακεραιότητας και ανεξαρτησίας» για όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και ότι όλα τα όργανα θα έχουν παρόμοιους μηχανισμούς ελέγχου, σεβόμενος ταυτόχρονα τις ιδρυτικές Συνθήκες της ΕΕ.

‘Αλλωστε, ο βασικός σκοπός είναι η δημιουργία μιας κοινής κουλτούρας για τα μέλη όλων των θεσμικών οργάνων, λειτουργώντας ως ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο με στόχο την εκ των προτέρων τήρηση σαφών κανόνων και, ταυτόχρονα, θα επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση του δεοντολογικού πλαισίου από το κοινό, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του ευρωπαίου πολίτη προς την Ένωση.

Μίλησε για «ηθική ακεραιότητα», κάτι που «δεν μπορεί να την κάνει κάποιος άλλος εκτός από για εμάς», μία «καθημερινή δουλειά για όλους εμάς τους ασκούμενους της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής», τονίζοντας ότι «αυτή είναι κοινή ευθύνη μας».

«Ευελπιστούμε», όπως αναφέρεται και στην παρέμβασή του, «ότι η ίδρυση αυτού του φορέα δεοντολογίας της ΕΕ «θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε συλλογικά σε αυτήν την ευθύνη, στα υψηλά πρότυπα που περιμένουν οι πολίτες από εμάς, και θα δείξει σε όλους τη σημασία που δίνουμε στην πραγματική λογοδοσία και στην εμπιστοσύνη των πολιτών».

Τέλος, ολοκλήρωσε την ομιλία του με «μια γενικότερη και πιο πολιτική παρατήρηση», καθώς, για πρώτη φορά, έπειτα από πολλά χρόνια, η δεξιά και η αριστερά στη χώρα μας- όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη- μοιράζονται την αντίληψη ότι η ΕΕ είναι αναγκαία και χρήσιμη ως το αυτονόητο οικοσύστημα του κοινωνικού, οικονομικού και γεωπολιτικού μας περίγυρου. Ότι ο εχθρός δεν είναι η Ευρώπη, αλλά οι λαϊκιστές και όσοι θέλουν να την καταστρέψουν. Τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα θετικό και ελπιδοφόρο στοιχείο που απαιτεί αυτονόητα και μια πιο ανοιχτή, διαφανή και αποτελεσματική ΕΕ και πως ό,τι είναι θετικό και αναγκαίο πρέπει και να λειτουργεί σωστά και ηθικά και πως «αυτόν τον στόχο πρέπει να υπηρετήσουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ