today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη στο Υπουργικό για την τραγωδία στα Τέμπη

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έλαβε το οργισμένο μήνυμα της κοινωνίας και ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο δεσμεύθηκε ότι θα «γκρεμίσει» το προβληματικό κράτος και θα το χτίσει από την αρχή, σε σύγχρονη βάση, όπως απαιτεί σύσσωμος ο κόσμος, που διαδηλώνει στους δρόμους…

Του Κώστα Πασίση

«Σας ζητώ να ανατρέψουμε το προβληματικό κράτος και θα το ανατρέψουμε όσα εμπόδια και αν αντιμετωπίσουμε». Αυτό ήταν ένα από τα αυστηρά και συνάμα πολλαπλά μηνύματα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια περίοδο που κάποιοι σκόπιμα, προσπαθούν να «θολώσουν» την εικόνα της κυβέρνησης  και να ακυρώσουν το έργο της, με αφορμή το ολέθριο λάθος του σταθμάρχη της Λάρισας.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την εισήγηση του ζητώντας για άλλη μια φορά «συγνώμη» για αυτό που έγινε στα Τέμπη.

Όπως επισημαίνει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η επανάληψη της δημόσιας συγνώμης του, «αποτελεί μια ένδειξη σεβασμού προς τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, αλλά ταυτόχρονα σηματοδοτεί και δέσμευση επανόρθωσης για το θανάσιμο λάθος που οδήγησε στο δυστύχημα».

Προφανώς και η επιμονή στη «συγνώμη» και την αναγνώριση πολιτικών ευθυνών αποκαλύπτει εμμέσως και την αγωνία του Μαξίμου να μη χάσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, σε μια κρίσιμη περίοδο.

Αν και στην πρώτη δημοσκόπηση της Marc, που διενεργήθηκε εν μέσω διαδηλώσεων και απέραντης θλίψης, η ΝΔ καταγράφει αισθητές απώλειες, αλλά προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 4,6 μονάδων.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει: 29,6%, ΣΥΡΙΖΑ: 25%, ΠΑΣΟΚ: 9,7, ΚΚΕ 5,6, Ελληνική Λύση 3,9, ΜέΡΑ25: 3,5, Εθνικό Κόμμα: 3.

Αποστάσεις από τη συγκεκριμένη δημοσκόπησης πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του πρώην εκπροσώπου Νάσου Ηλιόπουλου.

Στο Μαξίμου, πάντως, άπαντες γνωρίζουν ότι το τραγικό συμβάν μπορεί να αποτελέσει την αφορμή και την αιτία, να κλονισθεί, σε ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου, η πίστη απέναντι στα κόμματα του συνταγματικού τόξου αλλά και στους θεσμούς.

Γι αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε άλλο ένα  μήνυμα, με αποδέκτη την κοινωνία.

«Ακούγοντας τους διαλόγους αισθάνθηκα αυτό που αισθάνθηκαν όλοι. Οργή αλλά και ντροπή. Μπορώ να εγγυηθώ απόλυτη διαφάνεια στις έρευνες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Οι τελευταίες διαδηλώσεις έδειξαν ότι το κλίμα είναι εκρηκτικό σε όλα τα επίπεδα. Και χθες ο Πρωθυπουργός προέβη σε μια έκκληση ενότητας.

«Η θλίψη – επεσήμανε – να μη γίνει σπίθα νέου διχασμού». Αυτή ήταν μια φράση-κλειδί στην τοποθέτηση του, γνωρίζοντας ότι μια καταστροφή ή ένα δυστύχημα όπως αυτό στα Τέμπη, δίνει άλλοθι στην Αντιπολίτευση να προβάλλει επικίνδυνη πολιτική ατζέντα για την ενότητα των πολιτών, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον.

Γι αυτό και η οδηγία του Πρωθυπουργού στα στελέχη της ΝΔ είναι να αποφύγουν τη στείρα αντιπαράθεση και να εστιάσουν στη δρομολόγηση των άμεσων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της κατάστασης στους σιδηροδρόμους.

Ειδικά γι αυτό το θέμα, δηλαδή την επόμενη ημέρα της τραγωδίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε προσωπικά ότι θα κινήσει γη και ουρανό για να ολοκληρωθεί το συντομότερο το έργο της τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δικτύου της χώρας. Και τη επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν χρονοδιαγράμματα…

«Έως το τέλος του καλοκαιριού το έργο θα έχει ολοκληρωθεί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ χρησιμοποίησε άλλη μια χαρακτηριστική ατάκα: Τώρα ή Ποτέ», για να δείξει ότι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος είναι θέμα επείγουσας σημασίας, που απαιτεί άμεση δράση…

Από την ομιλία του κρατάμε και την ιδιαίτερη αναφορά του στους νέους οι οποίοι πρωτοστατούν στις τελευταίες ογκώδεις πορείες στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

«Οι νέοι μας που διαμαρτύρονται με ευπρέπεια έχουν δίκιο. Όλοι μας βλέπουμε στα μάτια τους τα παιδιά μας, εκείνοι τους φίλους τους», ανέφερε δείχνοντας ότι έχει πιάσει το παλμό στην κοινωνία.

Οι νέοι άλλωστε αποτελούν μια ειδική ομάδα ενόψει εκλογών η οποία όμως χαρακτηρίζεται δύσκολη έως προβληματική για τη ΝΔ, που προσπαθεί με τη σειρά της να προσεγγίσει…

Τέλος, προανήγγειλε πόλεμο με το σκοτεινό κράτος του  αναχρονισμού το οποίο παραμένει βαθύ και στηρίζεται  πάνω σε μικροκομματικά τερτίπια και ανεύθυνες συμπεριφορές…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ