today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Τα μηνύματα της κυβέρνησης στην κοινωνία για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων, στη σκιά των διαδηλώσεων

Μετά την ανάληψη των πολιτικών ευθυνών για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, από τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Καραμανλή και τη συγνώμη Μητσοτάκη, η κυβέρνηση χθες  έκανε το δεύτερο βήμα της,  ξεκινώντας την επιχειρησιακή  διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών, μέσω της συνέντευξης Γεραπετρίτη, ο οποίος εστίασε στην επόμενη ημέρα του σιδηροδρομικού δικτύου.

Του Κώστα Πασίση

Μια συνέντευξη που έγινε στη «σκιά» των μεγάλων διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, που αποτελούν νέο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, καθώς εξελίσσονται μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.

Η συνέντευξη Γεραπετρίτη περιείχε «συγνώμη», συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων, τη δέσμευση για την αντιμετώπιση των αιτιών του δυστυχήματος και την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και αποζημιώσεις στις οικογένειες.

Ό,τι προβλέπει δηλαδή το σύνηθες πρωτόκολλο διαχείρισης μεγάλων καταστροφών, από την εκάστοτε κυβέρνηση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο…

Το μήνυμα πάντως  που έστειλε η κυβέρνηση, στην κοινωνία, μέσω του νέου υπουργού είναι ότι έχει ενσυναίσθηση της τραγωδίας και πλήρη επίγνωση της κατάστασης.

Εξού και η προτεραιότητα της για τη  διασφάλιση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών και την  επανεκκίνηση των δρομολογίων των τρένων, που σηματοδοτούν την επιστροφή στην ομαλότητα και την κανονικότητα, που έχει ανάγκη η χώρα για να προχωρήσει μπροστά…

Η επιχειρησιακή διαχείριση της σύγκρουσης των δυο αμαξοστοιχιών, λίγο έξω από τη Λάρισα, όπως αποτυπώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό  περιλαμβάνει:

—Τη λειτουργία του συστήματος τηλεδιοίκησης, το οποίο αν λειτουργούσε τη μοιραία νύχτα, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η ανείπωτη τραγωδία.

—Δύο  σταθμάρχες υποχρεωτικά σε κάθε κάθε σταθμό.

—-Μείωση των δρομολογίων, ή των σταθμών

—-Επανεκκίνηση των δρομολογίων των τρένων, μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτή τουλάχιστον είναι η πρόθεση της κυβέρνησης.

—Ολοκλήρωση του συστήματος ηλεκτρονικής διοίκησης έως το τέλος της χρονιάς.

—Αναφορικά με το θέμα των αποζημιώσεων ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι θα υπάρχει ένα πλαίσιο εκ μέρους της κυβέρνησης για τις οικογένειες των θυμάτων και θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα και όχι μόνο αυτό των αποζημιώσεων.

Ο κύριος  υπουργός είπε επίσης ότι η κυβέρνησή δεν θα κρυφτεί πίσω από το ανθρώπινο λάθος, ωστόσο ήταν εμφανής η προσπάθεια του, από το σύνολο της εισαγωγικής τοποθέτησης του να μετακυλήσει τον κύριο όγκο των ευθυνών στο ανθρώπινο δυναμικό.

Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες ο κ. Γεραπετρίτης θα ζητήσει να πραγματοποιηθεί  συζήτηση στη Βουλή για τις παθογένειες των σιδηροδρόμων, όπου αναμένεται νέα σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Το πολιτικό στίγμα αυτής της συνέντευξης, αλλά και της διαχείρισης της τραγωδίας έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας: Η κυβέρνηση δε θα επιτρέψει καμία συγκάλυψη, δε θα επιδοθεί σε κανένα είδος συμψηφισμού και δε θα επιδιώξει καμία ανούσια κομματική αντιπαράθεση».

Πορείες από τα παλιά

Εκτός του πολύνεκρου δυστυχήματος, το Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί και τη ξαφνική  «έκρηξη» των πορειών στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, με πρωταγωνιστές κυρίως τους  νεολαίους, που βρίσκονται  σε κατάσταση αναβρασμού.

Η όλη κατάσταση είναι …περίεργη καθώς θυμίζει εξεγέρσεις παλαιοτέρων ετών, που υπέκρυπταν αλλότριες  πολιτικές-κομματικές  σκοπιμότητες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι δεν έχει καμία σχέση με τις διαδηλώσεις, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση για το εκρηκτικό κλίμα παραμονές των εθνικών εκλογών.

Ο βουλευτής της ΝΔ Θοδ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς για το μήνυμα που στέλνουν στην κυβέρνηση οι διαδηλώσεις, ανέφερε μεταξύ άλλων: «…η κοινωνία είναι οργισμένη και  είναι αποτέλεσμα σειράς προβλημάτων ή λαθών. Η κοινωνία ξεσηκώνεται όχι μόνο γιατί χάθηκαν 57 ζωές αλλά γιατί ήταν νέων ανθρώπων που είναι το μέλλον…»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ