today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κίεβο για συζητήσεις για την ανανέωση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο τρίτο του ταξίδι στην Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Ο Γκουτέρες έφτασε σήμερα στην Πολωνία, από όπου θα συνεχίσει το ταξίδι του για την ουκρανική πρωτεύουσα, για να συναντηθεί αύριο με τον Ζελένσκι, ώστε να συζητήσουν ειδικότερα τη συνέχιση της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ανέφερε σε δελτίο τύπου ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο, επέτρεψε την εξαγωγή σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια. Η συμφωνία επέτρεψε την εξαγωγή περίπου 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και, αφού ανανεώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου για τους τέσσερις χειμερινούς μήνες, λήγει πλέον στις 18 Μαρτίου.

Για να πειστεί η Ρωσία να επιτρέψει στην Ουκρανία να ξαναρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα πέρσι τον Ιούλιο, συνήφθη επίσης μια τριετής συμφωνία στην οποία τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι και οι δύο από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιτηρών και λιπασμάτων στον κόσμο.

Ο Γκουτέρες ταξιδεύει μαζί με τον επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς και την ανώτερη εμπορική αξιωματούχος του ΟΗΕ Ρεμπέκα Γκρίνσπαν. Ο Γκρίφιθς ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για τη Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, ενώ η Γκρίνσπαν εργάζεται για να διευκολύνει τις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων της Ρωσίας.

Ο Γκουτέρες πρόκειται να αναχωρήσει από το Κίεβο αύριο Τετάρτη και να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Πέμπτης. Δεν έχουν γνωστοποιηθεί άλλες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την επίσκεψη, την τρίτη – μετά από δύο ταξίδια τον Απρίλιο και τον Αύγουστο – στην εμπόλεμη χώρα μετά την εισβολή της από τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Κυριακή ότι η Άγκυρα «εργάζεται σκληρά για την ομαλή εφαρμογή και περαιτέρω παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ