today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Στην Ιερουσαλήμ θα μεταφέρει η Ουγγαρία την πρεσβεία της στο Ισραήλ

Η Ουγγαρία θα μεταφέρει τον επόμενο μήνα στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία της στο Ισραήλ, σε μια κίνηση στήριξης από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν προς τον ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Times of Israel.

Αν επιβεβαιωθεί αυτή η είδηση, η Ουγγαρία θα γίνει η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που ανοίγει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, την οποία το Ισραήλ θεωρεί πρωτεύουσά του όμως δεν αναγνωρίζεται ως τέτοια από τις περισσότερες χώρες καθώς το καθεστώς της είναι αμφιλεγόμενο βάσει του διεθνούς δικαίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας και πρόσθεσε ότι θα ενημερώσει για οποιαδήποτε αλλαγή στην πρεσβεία.

“Μεταφέραμε πριν από χρόνια το εμπορικό τμήμα της πρεσβείας μας στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ”, απάντησε ο Μάτε Πατζολάι, εκπρόσωπος του υπουργείου, σε ερώτημα του Reuters σχετικά με τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Οι ΗΠΑ, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, μετέφεραν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ το 2018, αλλά πολύ λίγες χώρες έχουν κάνει το ίδιο.

Το 1980 το ισραηλινό κοινοβούλιο υιοθέτησε νομοθεσία η οποία κηρύσσει “ολόκληρη και ενωμένη” την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της χώρας.

Ο ΟΗΕ θεωρεί την Ανατολική Ιερουσαλήμ κατεχόμενη, ενώ το καθεστώς της πόλης παραμένει αμφιλεγόμενο μέχρι να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων οι οποίοι επιθυμούν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να αποτελέσει την πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ