today-is-a-good-day
19 C
Athens

Ν. Ανδρουλάκης: Το ιδιωτικό χρέος ναρκοθετεί την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ανάπτυξη

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με την οποία τα funds μπορούν να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε άρθρο του και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η συγκεκριμένη απόφαση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου σε βάρος της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων πολιτών και πως το πρόβλημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων δεν είναι καινούριο, καθώς για πάνω από μία δεκαετία η ελληνική κοινωνία και οικονομία ταλανίζεται από ένα δυσθεώρητο ιδιωτικό χρέος που απειλεί τις συνθήκες ζωής του ελληνικού λαού αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Ο κ. Ανδρουλάκης σημειώνει πως μόνο το ΠΑΣΟΚ το 2010 κατάφερε να προστατεύσει την πρώτη κατοικία των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Κατηγορεί δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ενώ προεκλογικά υποσχόταν “σεισάχθεια”, μόλις έγινε κυβέρνηση, άνοιξε διάπλατα την πόρτα στα ξένα funds να αγοράσουν την περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών, και την κυβέρνηση της ΝΔ ότι κατάργησε πλήρως το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Οι τράπεζες αντί της διευκόλυνσης των ρυθμίσεων με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών, προβαίνουν μαζικά στην πώληση των δανείων. Χιλιάδες πλειστηριασμοί κατοικιών επισπεύδονται από τις εταιρείες που έχουν αγοράσει τα δάνεια αποβλέποντας σε γρήγορο κέρδος, ενώ ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει αποτύχει πανηγυρικά», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τονίζει ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας, με ρεαλιστικές προτάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους συνολικά.

Ο κ. Ανδρουλάκης κωδικοποιεί τις προτάσεις του κόμματος που αφορούν:

-Επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με επικαιροποιημένα κριτήρια και ασφαλείς διαδικασίες, παρέχοντας τη δυνατότητα στο δανειολήπτη να αποπληρώσει σε μία ρύθμιση που μπορεί να φτάνει μέχρι τα 35 χρόνια το ποσό που οι πιστωτές θα εισέπρατταν από τη ρευστοποίησή της.

-Αντίστοιχη προστασία της αγροτικής περιουσίας, ώστε να διαφυλαχθεί η παραγωγική δύναμη των αγροτών μας.

-Αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου με έμφαση στην εξυγίανση και διάσωση των επιχειρήσεων.

-Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ σε 120 δόσεις, με διαγραφή προσαυξήσεων αλλά και δυνατότητα «κουρέματος» της οφειλής, εφόσον τηρηθεί η ρύθμιση.

-Καθιέρωση του δικαιώματος προαίρεσης των δανειοληπτών στην αγορά του δανείου τους πριν από τη μεταβίβαση στα funds.

-Προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, με τον περιορισμό στο ένα τρίτο της ευθύνης τους από την αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

-Περιορισμό της ευθύνης των εγγυητών ανάλογα με την τιμή αγοράς της απαίτησής τους από τα funds.

– Όρια στην κερδοφορία των funds για βιώσιμες ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες καθώς αγοράζουν τα δάνεια στο 15% με 20% της αξίας τους και τα πωλούν στο 80% με 90%.

-Ουσιαστική διαπραγμάτευση με τις τράπεζες και λήψη μέτρων για την απάλειψη και αποτροπή των αυξήσεων στα επιτόκια των δανείων των αδύναμων νοικοκυριών.

-Μείωση των περιθωρίων κέρδους των τραπεζών για τους συνεπείς δανειολήπτες.

-Καθιέρωση δεσμευτικών κωδίκων δεοντολογίας και εξωδικαστικών μηχανισμών ρύθμισης, με ουσιαστικά δικαιώματα και δυνατότητες προσφυγής των δανειοληπτών.

-Νέο πλαίσιο λειτουργίας για τους servicers με σεβασμό στα δικαιώματα των δανειοληπτών.

-Ίδρυση πανελλαδικού δικτύου για την παροχή δωρεάν εξατομικευμένων συμβουλών σε καταναλωτές για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών και την πρόληψη της υπερχρέωσης.

«Σε αντίθεση με άλλες πολιτικές δυνάμεις που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό σε ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα το ΠΑΣΟΚ με συνέπεια στέκεται υπεύθυνα, αγκαλιάζοντας τις αγωνίες των πολιτών και προτείνοντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Είναι προτάσεις ελπίδας και σιγουριάς που δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας σε όσους πραγματικά την έχουν ανάγκη», καταλήγει ο κ. Ανδρουλάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ