today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Εκλογές 2023: Στην τελική ευθεία με 6,5 μονάδες διαφορά μπροστά η ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ

Καθαρό προβάδισμα της ΝΔ, σαφή υπεροχή Μητσοτάκη έναντι Τσίπρα και εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα, στο δεύτερο γύρο των εκλογών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα  προκύψει εξακομματική Βουλή, που θα ανεβάσει τον πήχη και το βαθμό δυσκολίας…

Του Κώστα Πασίση

Αυτά είναι τα τρία βασικά συμπεράσματα των οκτώ  δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις αρχές της νέας χρονιάς μέχρι σήμερα.

Η κρατική τηλεόραση που παρουσίασε τη σχετική έρευνα εστίασε στην πορεία της πρόθεσης ψήφου.

Σύμφωνα με το μέσο όρο, για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023, η ΝΔ προηγείται με διαφορά 6,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (30,9% έναντι 24,4%).

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 10,4% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,3%, η  Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3,7% και το ΜέΡΑ25 2,8%, που βρίσκεται οριακά εκτός Βουλής.

Το ακροδεξιό μόρφωμα «Εθνικό Κόμμα – Έλληνες» του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, που μετρήθηκε, αν και δε θα συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία,  συγκεντρώνει κατά μέσο όρο 2,6%.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα το κυβερνών κόμμα μπαίνει στην τελική ευθεία των εκλογών με πλεονέκτημα καλύτερης θέσης, επειδή βγήκε σχεδόν αλώβητο από ένα κυκεώνα προβλημάτων, όπως υποκλοπές, ακρίβεια, κόκκινα δάνεια και εσωκομματικά unfair.

Σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση κερδίζει στις δημοσκοπήσεις γιατί στη σύγκριση πεπραγμένων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η κοινή γνώμη δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος χειρίστηκε με επιτυχία  μια σειρά ασύμμετρων απειλών κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Βάσει αυτών των δεδομένων, η εκτίμηση είναι ότι η ΝΔ θα κόψει πρώτη το νήμα των εκλογών καθώς η συγκεκριμένη διαφορά δεν ανατρέπεται, σύμφωνα με τους ειδικούς επί των δημοσκοπήσεων.

Επιπλέον με 6,5 μονάδες διαφορά, μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος είναι δύσκολο να προκύψει κυβέρνηση ηττημένων, ένα σενάριο που κυκλοφορεί πολύ στο παρασκήνιο το τελευταίο διάστημα.

Αντίθετα, ο στόχος της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα, (η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 34,5%- Opinion)  έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες επαλήθευσης την κρίσιμη ώρα των εκλογών, όταν ο εφιάλτης της ακυβερνησίας θα αιωρείται απειλητικά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται σταθερά  ως ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός και δη στη σύγκριση με  αντίπαλο δέος, τον Αλέξη Τσίπρα.

Για παράδειγμα στη δημοσκόπηση της Metron ως προς την καταλληλόλητα για πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης παίρνει 37% και ο Αλέξης Τσίπρας 18%.

Στη δημοσκόπηση της Alco οι πολίτες εμπιστεύονται τον νυν πρωθυπουργό σε ποσοστό 32% και τον Αλέξη Τσίπρα σε ποσοστό 22%.

Επίσης  στη δημοσκόπηση της Interview τα ποσοστά ως προς την καταλληλόλητα για πρωθυπουργός είναι 45% – 31% υπέρ Μητσοτάκη.

Μέτα από μια κυβερνητική θητεία 3,5 και πλέον ετών, θα περίμενε κανείς το πολιτικό τοπίο να ήταν διαφορετικό και η Αξιωματική Αντιπολίτευση να διεκδικεί με αξιώσεις την Εξουσία, γεγονός όμως που δεν επιβεβαιώνεται από τις μετρήσεις της νέας χρονιάς.

Ωστόσο η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα των σημερινών δημοσκοπήσεων θα διαψευστούν όταν θα ανοίξουν οι κάλπες και επικαλούνται τις κυπριακές εκλογές.

Ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει να «πιέζεται»  και ο Νίκος Ανδρουλάκης αναζητεί την αιτία του κακού, που σύμφωνα με τους συνεργάτες του βρίσκεται στο επίπλαστο δίλημμα, με ποιον θα συμμαχήσει την επόμενη ημέρα των εκλογών το ΠΑΣΟΚ.

Τέλος εξασφαλισμένη την είσοδο στη Βουλή φαίνεται να έχουν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ