today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

Μπάιντεν: “Μεγάλο λάθος” η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συνθήκη New START

Η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνας της Συμμαχίας, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο των «Εννέα του Βουκουρεστίου» που διεξάγεται σήμερα στη Βαρσοβία.

«Εσείς είστε στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνάς μας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους ηγέτες των εννέα χωρών (Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία) που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Στην Πολωνία βρίσκεται και η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, μολονότι η χώρα της δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών New START. Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο για την χθεσινή ανακοίνωση της Μόσχας για το θέμα αυτό, απάντησε λακωνικά: «μεγάλο λάθος».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, που είναι παρών στη σύνοδο, επανέλαβε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται και ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να διαβρώσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

«Πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη στήριξή μας στην Ουκρανία. Πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να επικρατήσει», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο οικοδεσπότης της συνάντησης, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, σχολίασε ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους, ενόψει της συνόδου κορυφής της συμμαχίας που θα διεξαχθεί αργότερα φέτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ