today-is-a-good-day
19 C
Athens

Εκλογές 2023: Ο Μητσοτάκης ζητά ισχυρή λαϊκή εντολή από την πρώτη κάλπη. Τα σενάρια συγκυβέρνησης

Την ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ, από τον πρώτο γύρο των εκλογών, φέρνει  σε πρώτο πλάνο ο Πρωθυπουργός προκειμένου να αναχαιτισθούν εν τη γεννήσει τους τα σενάρια περί συγκυβέρνησης των «ηττημένων», στη σκιά της περιβόητης συνάντησης Τσίπρα – Παπανδρέου, που είδε το φως της δημοσιότητας με περίεργη χρονοκαθυστέρηση.

Του Κώστα Πασίση

Το Μαξίμου έχει γνώση των υπόγειων διεργασιών στο παρασκήνιο για την επόμενη των εκλογών και «αποκωδικοποιώντας» τις δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του κ. Ανδρουλάκη όσο και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων, ακόμη και να τερματίσει δεύτερος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υποστεί πανωλεθρία…

«Κυβέρνηση ηττημένων». Ο κύριος Τσίπρας μας είπε ότι δεν θα κάνει. Δεν πιστεύω τίποτα από αυτά τα οποία λέει ο κ. Τσίπρας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη Κοζάνη, προσθέτοντας ότι το 2012, είχε πει τότε ότι θα έκανε κυβέρνηση ηττημένων. Και θέλω να γνωρίζουν οι πολίτες ότι η αναφορά την οποία είχα κάνει στην πολιτική τερατογένεση  στη ΔΕΘ το 2022, ισχύει»…

Αν και είναι δύσκολο να βγει στην πράξη με τους σημερινούς συσχετισμούς, αριθμητικά  θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση από το δεύτερο, τρίτο και το τέταρτο κόμμα…

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης το επανέφερε στο προσκήνιο.

Ταυτόχρονα στο παρασκήνιο κυκλοφορούν και άλλα …ενδιαφέροντα συναφή σενάρια η επαλήθευση των οποίων θα μπορούσε να βάλει τη χώρα σε νέες περιπέτειες καθώς η σταθερότητα που σήμερα είναι δεδομένη αύριο θα είναι ζητούμενο.

Ένα τέτοιο είναι η συγκρότηση μετά τις εκλογές μιας κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν με τη κυβέρνηση Τζαννετάκη.

Ένα σενάριο παιδαριώδες, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη το οποίο όμως κυκλοφόρησε παράλληλα με την «είδηση» της συνάντησης Παπανδρέου – Τσίπρα, που δεν αποκλείεται να έχει και μυθοπλαστικό  χαρακτήρα..

Όπως είναι διαμορφωμένο το πολιτικό σκηνικό το σενάριο της μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δε φαίνεται να έχει και πολλούς υποστηρικτές εντός της κυβέρνησης.

Και ο βασικός λόγος είναι ότι η συνύπαρξη του Κυριάκου Μητσοτάκη με στελέχη όπως ο Γ. Παπανδρέου, ο Χάρης Καστανίδης κ.α είναι προβληματική εκ του προοιμίου …

Επιπλέον η Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται να είναι τριχοτομημένη…

Το ένα τρίτο των στελεχών της, θέλουν συγκυβέρνηση με την Κουμουνδούρου, το έτερο τρίτο συζητά το ενδεχόμενο μιας σύμπλευσης με τη ΝΔ και ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει στην αυτόνομη πορεία.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας τέτοιας κυβέρνησης, υπό μία προϋπόθεση. Να είναι μεγάλο το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέει χαρακτηριστικά, ότι Νέα Δημοκρατία “θέλει να σύρει  τη χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις”, ενώ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, “θέτει ως προϋπόθεση την πρωτιά του, καταστρατηγώντας τη φιλοσοφία της απλής αναλογικής που εκείνος θέσπισε.”

Το σχέδιο του Μαξίμου

Υπό αυτές τις συνθήκες ο Πρωθυπουργός βλέπει ως μονόδρομο την αυτοδυναμία της ΝΔ για να αποφευχθεί η ακυβερνησία με όλες τις παρενέργειες της για την ομαλότητα και το μέλλον της χώρας, που είναι μια ανάσα πριν την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Σε κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει την κρισιμότητα του αποτελέσματος  της πρώτης κάλπης και ζητά να μην πάει καμία ψήφος χαμένη. Και αυτό το μήνυμα θα γίνει πιο επίμονο στο δρόμο προς τις εκλογές.

Το γαλάζιο επιτελείο την πρώτη Κυριακή θέλει ένα ποσοστό της τάξεως του 35%, που  επιβεβαιώνει την παντοδυναμία της κυβέρνησης και ταυτόχρονα βάζει «φρένο» στις πολιτικές «τερατογενέσεις», που συζητούνται στο παρασκήνιο.

Η κυβέρνηση επενδύει στη σύγκριση των πεπραγμένων  των δύο κυβερνήσεων, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε όλα τα επίπεδα.

Την ερχόμενη  Παρασκευή ο Πρωθυπουργός  θα πραγματοποιήσει περιοδεία και ομιλία στη Λάρισα και ο στόχος είναι η συσπείρωση των οπαδών της ΝΔ.

Το μεγάλο στοίχημα, όμως είναι η προσέγγιση του Κέντρου και προς αυτή την κατεύθυνση το Μαξίμου επεξεργάζεται ειδικό σχέδιο, που δίνει έμφαση στην επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας, στον καθαρό πολιτικό λόγο και στην αποφυγή της τοξικότητας και της πόλωσης.

Ο σκοπός είναι να εμφανιστεί η ΝΔ ως η ήρεμη δύναμη που εγγυάται την ομαλότητα και την ανάπτυξη της χώρας, την επόμενη τετραετία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ