today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Κρεμλίνο: Πολύ τεταμένες οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Μολδαβία

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Μολδαβία είναι πολύ τεταμένες και κατηγόρησε τους Μολδαβούς ηγέτες ότι ακολουθούν μια αντιρωσική ατζέντα, μία εβδομάδα αφού το Κισινάου ανακοίνωσε ότι απέτρεψε ρωσικό σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας.

Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα μια νέα φιλοδυτική κυβέρνηση αφού τα μέλη της προηγούμενης παραιτήθηκαν μαζικά ύστερα από μήνες πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων.

Η νέα κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Ντορίν Ρετσάν, έχει δεσμευθεί να ακολουθήσει μια φιλοευρωπαϊκή πορεία και έχει ζητήσει επίσης την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής της Υπερδνειστερίας –μια στηριζόμενη από τη Μόσχα αποσχισθείσα περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία ενεργεί «υπεύθυνα» αναφορικά με τις ειρηνευτικές δυνάμεις που έχει τοποθετήσει στην αποσχισθείσα περιοχή και προειδοποίησε τη Μολδαβία να μην κλιμακώνει περαιτέρω την κατάσταση.

«Οι σχέσεις μας με τη Μολδαβία είναι ήδη πολύ τεταμένες», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. «Η ηγεσία πάντα επικεντρώνεται σε οτιδήποτε αντιρωσικό, οδηγούνται σε αντιρωσική υστερία».

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, όπως και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσαν νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι είχαν πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία σχεδίαζε να «ανατρέψει» τις αρχές της Μολδαβίας και να προκαλέσει χάος στη μικρή, πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς, αλλά η Μόσχα αντιδρά με σφοδρότητα στην πιθανότητα η Μολδαβία –που βρίσκεται μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ– να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ