today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Τουρκία: Η “διπλωματία του σεισμού” ενδέχεται να βοηθήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία

Η ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε η Αρμενία για τα θύματα του φονικού σεισμού στην Τουρκία ενδέχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες των δύο χωρών να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, εκτίμησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Αρμενία έτεινε ένα χέρι φιλίας προς τον λαό μας αυτές τις δύσκολες ημέρες, έδειξε αλληλεγγύη και συνεργασία αυτές τις δύσκολες στιγμές (…) Πρέπει να συνεχιστεί αυτή η αλληλεγγύη», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου από την Άγκυρα με τον Αρμένιο ομόλογό του Αραράτ Μιρζογιάν.

Η επίσκεψη του Μιρζογιάν έγινε στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλουν τους τελευταίους μήνες Άγκυρα και Γερεβάν για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, που είναι τεταμένες κυρίως λόγω του ζητήματος της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, κάτι που η Τουρκία αρνείται.

Μετά τον σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία στις 6 Φεβρουαρίου, η Αρμενία έστειλε διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια στην Άγκυρα, κυρίως μέσω ενός συνοριακού περάσματος, το οποίο παρέμενε κλειστό επί 35 χρόνια.

Το άνοιγμα αυτού του περάσματος είναι «ιστορικό», δήλωσε ο Μιρζογιάν, η προηγούμενη επίσκεψη του οποίου χρονολογείται τον Μάρτιο του 2022.

Πολλοί ειδικοί κάνουν λόγο για «διπλωματία του σεισμού», η οποία συνίσταται στην παροχή βοήθειας σε μια γειτονική χώρα έπειτα από μια φυσική καταστροφή, παρά τις εντάσεις. Αντίστοιχα η Άγκυρα είχε βοηθήσει το Γερεβάν μετά τον σεισμό του 1988.

Ο Τσαβούσογλου ευχαρίστησε και τους Αρμένιους διασώστες, οι οποίοι «έσωσαν ένα μικρό κορίτσι και μία γυναίκα» στην Αντιγιαμάν.

Εξάλλου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν «να επιταχύνουν» την επισκευή δρόμων και γεφυρών που συνδέουν την Τουρκία με την Αρμενία.

Η σχέση των δύο γειτόνων είναι ιστορικά εξαιρετικά τεταμένη. Ιστορικοί λένε πως 1,5 εκατ. Αρμένιοι σφαγιάστηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία εν μέσω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Τουρκία παραδέχεται πως διαπράχθηκαν σφαγές 300.000-500.000 ανθρώπων, όμως διαψεύδει πως επρόκειτο για γενοκτονία.

Ωστόσο οι δύο χώρες ξεκίνησαν πέρυσι μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών τους, κυρίως με την αποστολή ειδικών απεσταλμένων, οι οποίοι είχαν πολλές συναντήσεις και με την επανάληψη των εμπορικών πτήσεων.

«Η διαδικασία εξομάλυνσης στην περιοχή του νότιου Καυκάσου βρίσκεται σε εξέλιξη. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μας στον ανθρωπιστικό τομέα θα ενισχύσει αυτή τη διαδικασία», εκτίμησε ο Τσαβούσογλου.

Ο Μιρζογιάν, μέσω διερμηνέα, δήλωσε ότι η Αρμενία παραμένει δεσμευμένη «στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων και στο πλήρες άνοιγμα των συνόρων με την Τουρκία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ