today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ανησυχία Μπλίνκεν για την απόφαση του Ισραήλ να επεκτείνει οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες Δευτέρα «βαθιά ανήσυχος» για την απόφαση του Ισραήλ να νομιμοποιήσει εννιά οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και να προωθήσει σχέδια για την οικοδόμηση χιλιάδων νέων κατοικιών σε προϋπάρχοντες.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για την απόφαση του Ισραήλ χθες να προωθήσει την κατασκευή ως και 10.000 οικιστικών μονάδων και να αρχίσει αναδρομικά διαδικασία νομιμοποίησης εννιά οικισμών στη Δυτική Όχθη, που θεωρούνταν προηγουμένως παράνομοι δυνάμει της ισραηλινής νομοθεσίας», σημείωσε ο κ. Μπλίνκεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Όπως και προηγούμενες κυβερνήσεις, των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, εναντιωνόμαστε σθεναρά σε τέτοια μονομερή μέτρα, που επιτείνουν τις εντάσεις και υπονομεύουν τις προοπτικές για την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών μέσω διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο κ. Μπλίνκεν.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα αυτά την Κυριακή, παρότι στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν στην περιοχή ο αμερικανός υπουργός προειδοποίησε ρητώς εναντίον της επανέναρξης της οικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα, για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

«Οτιδήποτε μας απομακρύνει από το όραμα των δυο κρατών για τους δυο λαούς είναι επιζήμιο για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ», υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε την απόφαση ως αντίδραση στη σειρά επιθέσεων από Παλαιστίνιους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι από την Παρασκευή.

Οι εννιά οικισμοί χαρακτηρίζονταν ως τώρα παράνομοι δυνάμει της ισραηλινής νομοθεσίας, αφού ανεγέρθηκαν χωρίς άδεια της κυβέρνησης. Για τον ΟΗΕ ωστόσο, οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την εγκατάσταση εβραίων εποίκων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομη με βάση το διεθνές δίκαιο, ανεξαρτήτως του αν δίνεται άδεια ή όχι.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του Ιουνίου του 1967. Πάνω από 475.000 ισραηλινοί έποικοι ζουν σε οικισμούς στη Δυτική Όχθη —πέραν της Ανατολικής Ιερουσαλήμ—, ανάμεσα σε 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ