today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Τ.Θεοδωρικάκος από Κοζάνη: Η ανάπτυξη και η πρόοδος της περιφέρειας και της χώρας στηρίζεται και στην ασφάλεια

Έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών της περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας και παρεμβάσεις για την ενίσχυση του προσωπικού της παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην Κοζάνη. «Η ανάπτυξη και η πρόοδος της περιφέρειας και της χώρας στηρίζεται και στην ασφάλεια και στην ενίσχυση των υποδομών» επισήμανε στην παρέμβαση του κατά την παρουσίαση του προγράμματος ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας, που έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Συνεχίζουμε για να κάνουμε την Ελλάδα πιο δυνατή», καθώς «χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία, δεν υπάρχει ευημερία, δεν λειτουργεί η δημοκρατία», είπε ο υπουργός, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που αποδεικνύουν μείωση κατά 25% σε κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες κλπ, στον μειωμένο αριθμό ανθρωποκτονιών το 2022 και το ποσοστό εξιχνιάσεων που έφθασε στο 88,61%.

Ειδικά για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στη χώρα, σε απόλυτους αριθμούς και «συγκεκριμένα το 2022 είχαμε μηδενικές ανθρωποκτονίες, ενώ τα ποσοστά ληστειών, κλοπών κλπ, ήταν υποπολλαπλάσια σε σχέση με την επικράτεια». Ανέφερε δε ως παράδειγμα ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είχαμε μόνο 2,7 ληστείες ανά 100 χιλιάδες άτομα, έναντι 27 ληστειών που είναι ο αντίστοιχος μέσος όρος στην επικράτεια, σημειώνοντας ότι «τα στοιχεία αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος της προσπάθειας για ανάπτυξη στην περιοχή».

Σε ό,τι αφορά τα έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών και των μέσων αστυνόμευσης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι:

-Από το 2019 έως και το 2022 στην Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση και τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της περιοχής μετατέθηκαν προς ενίσχυση των δυνάμεων 96 νέοι αστυνομικοί, και σύντομα θα έλθουν ακόμα 20.

-Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπηρετούν 1.859 αστυνομικοί και επιχειρούν σε πληθυσμό 255.056 κατοίκων. Αναλογία 1 προς 137, ενώ ο μ.ο. στην επικράτεια είναι 1 προς 184.

-Το 2022 ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. σε Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη και Γρεβενά με 118 οχήματα: επιβατικά, τύπου τζιπ, μεταγωγής κρατουμένων, λεωφορεία, ανακριτικά, μεταφοράς σκύλου, αγροτικού τύπου. Προμήθεια άνω των 3,2 εκ. ευρώ.

-Προχώρησε η μελέτη και κατασκευή κτιρίου για τη στέγαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς. Μέχρι τον Απρίλιο του 2023 αναμένεται η έκδοση Βεβαίωσης Περαίωσης και στη συνεχεία θα πραγματοποιηθεί η μεταστέγαση των Υπηρεσιών. Έργο ύψους 7,3 εκατ. €.

-Υλοποιήθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου που στεγάζει το ΑΤ Εορδαίας και μέχρι το 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί αντίστοιχα έργα για τα ΑΤ Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, και τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Κορεστίων και Μεσοποταμίας. Έργα ύψους άνω του 1 εκ. ευρώ.

-Τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε το κτίριο της νέας Αστυνομικής Διεύθυνσης Γρεβενών, έργο ύψους 1,5 εκ. ευρώ.

-Από τη νέα ακαδημαϊκή περίοδο η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών -μετά από 10 χρόνια- θα δεχθεί ξανά δόκιμους αστυφύλακες, ένα μέρος από τους 850 που θα προσληφθούν -μέσω πανελλαδικών εξετάσεων- για να ενισχύσουν τις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της συνοριοφυλακής στη φύλαξη των συνόρων μας, σημειώνοντας ότι απετράπη η είσοδος 260.000 παράνομων μεταναστών και συνελήφθησαν 1.491 διακινητές σε όλη την επικράτεια. Πρόσθεσε δε ότι καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης έχει και η προσπάθεια που γίνεται στην περιοχή με την εφαρμογή του Σχεδίου «ΣΑΡΙΣΑ», δηλαδή την υλοποίηση επιχειρήσεων ανά την επικράτεια για την αποτροπή των δευτερογενών μετακινήσεων υπηκόων τρίτων χωρών και την παράνομη έξοδο από την χώρα καθώς υλοποιήθηκαν περισσότεροι από 22 χιλιάδες έλεγχοι που αφορούσαν σε σχεδόν 70 χιλιάδες άτομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ