today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

Τι σηματοδοτεί η προσχώρηση Καρανικόλα στη ΝΔ

Τη στρατηγική της διεύρυνσης προς το Κέντρο αλλά και της ανανέωσης της ΝΔ, που θα ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της, σηματοδοτεί η «μεταγραφή» του πρώην αναπληρωτή εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Καρανικόλα στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος.

Του Κώστα Πασίση

«Ενώνω τις δυνάμεις μου σε ένα κοινό όραμα με τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη» ανέφερε σε μήνυμά του ο κ. Καρανικόλας

«Η ΝΔ είναι ένα ανοικτό, πολυσυλλεκτικό κόμμα στο οποίο μπορούν να βρουν έκφραση πολίτες που συμμερίζονται τις απόψεις και τις αντιλήψεις μας για τον προσανατολισμό της χώρας», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κρατώντας εμφανώς χαμηλούς τόνους, προκειμένου να μην «πυροδοτηθεί» μια νέα όξυνση στις σχέσεις της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.

Παρεμπιπτόντως η σχετική ανακοίνωση έγινε μόλις ένα 24ωρο μετά τη ψήφιση από το ΠΑΣΟΚ της κυβερνητικής νομοθετικής ρύθμισης για το μπλόκο στο ακροδεξιό μόρφωμα  του Ηλία Κασιδιάρη. Μια διάταξη που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε παρών…

Η νέα πολιτική προσθήκη, που γίνεται λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, έρχεται ως συνέχεια της μεταγραφής της Άννας Ροκοφύλλου στη ΝΔ αλλά κυρίως της «συνταγής» που ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2019.

Όταν προσχώρησαν στη ΝΔ πλειάδα στελεχών, από το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από τις πλέον ηχηρές μεταγραφές, ο Γίωργος Γεραπετρίτης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που αποδείχθηκε δυνατό χαρτί για τη κυβέρνηση, ο Άκης Σκέρτσος, ο Θεόδωρος Λιβάνιος, η Λίνα Μενδώνη κ.α

Επίσης οι …ποταμίσιοι Χάρης Θεοχάρης, Γιώργος Αμυράς, Ιάσων Φωτήλας, Νίκος Γιατρωμανωλάκης, Δημήτρης Τσιόδρας, αλλά και ο κεντροαριστερός δημοσιογράφος Γιάννης Βλαστάρης.

Μια διεύρυνση βέβαια που δεν πέρασε αβρόχοις ποσίν στο εσωτερικό της ΝΔ…

Η προσχώρηση Καρανικόλα δείχνει τις προθέσεις της ηγεσίας  να συνεχίσει τα ανοίγματα στο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς, προκειμένου η ΝΔ να έλθει ακόμη πιο κοντά στο στόχο της αυτοδυναμίας που είναι και το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών, στο δεύτερο γύρο…

Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία δεν υπάρχουν συμφωνίες των κομμάτων κάτω από το τραπέζι, αναφορικά με το μετεκλογικό τοπίο.

Αντίθετα εκείνο που προκύπτει είναι ότι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι στα …χαρακώματα και ο στόχος των πολιτικών δυνάμεων είναι να συγκεντρώσουν στις εκλογές το μεγαλύτερο δυνατό εκλογικό ποσοστό.

Η μεταγραφή «Καρανικόλα», που φημολογείτο από την επόμενη ημέρα της παραίτησης του, σίγουρα δεν …ενθουσίασε αλλά ούτε και αιφνιδίασε τη Χαριλάου Τρικούπη και την ηγεσία της και σύμφωνα με κάποιους κύκλους, ενδεχομένως να δοκιμάσει εκ νέου τις σχέσεις των δυο κομμάτων, μετά τον πρόσφατο πόλεμο για τα …μάτια της Εύας Καϊλή.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την προαναφερθείσα πολιτική επιλογή επιχείρησαν να απαξιώσουν τη μεταγραφή, κάνοντας δηκτικά σχόλια του τύπου «Από την Λούκα Κατσέλη στον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα τατουάζ δρόμος»

Σημειώνεται ότι στην κούρσα της εσωκομματικής διαδοχής ο κ. Καρανικόλας είχε συνταχθεί με την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου αναλαμβάνοντας χρέη εκπροσώπου τύπου του.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο Σπύρος Καρανικόλας υπέβαλε την παραίτησή του από το ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Ιούνιο, αφήνοντας αιχμές για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ