today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Οι ΗΠΑ δεν βλέπουν κάποια «άμεση απειλή» για τη Μολδαβία και τη Ρουμανία από τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τη Μολδαβία, όμως δεν βλέπουν να υπάρχει κάποια «άμεση απειλή» για αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία που συνορεύει με την Ουκρανία ή για τη Ρουμανία, αφού ένας ρωσικός πύραυλος πέρασε σήμερα από τον εναέριο χώρο της.

«Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε καμία ένδειξη περί άμεσης στρατιωτικής απειλής, προερχόμενης από τη Ρωσία, εναντίον της Μολδαβίας ή της Ρουμανίας», είπε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ. «Γενικότερα, στηρίζουμε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας καθώς και την ουδετερότητά της που προβλέπεται από το Σύνταγμά της», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι πλεύσης διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας και της Μολδαβίας, προτού να εισέλθουν στην Ουκρανία. Το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας διέψευσε ωστόσο ότι μπήκε κάποιος πύραυλος στον εναέριο χώρο.

Η Μολδαβία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας για να διαμαρτυρηθεί για «την απαράδεκτη παραβίαση του εναέριου χώρου μας από έναν ρωσικό πύραυλο», όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Όταν ρωτήθηκε για την παραίτηση της φιλοδυτικής μολδαβικής κυβέρνησης και τον διορισμό του πρώην υπουργού Εσωτερικών Ντόριν Ρετσεάν στη θέση του πρωθυπουργού, ο Αμερικανός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «σέβονται» τις αποφάσεις που λαμβάνει το Κισινάου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ