today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Ξεπερνά τους 17.500 ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες της ΕΜΑΚ

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία προκάλεσε τον θάνατο περισσοτέρων από 17.500 ανθρώπων, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τις αρχές των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, 14.351 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία, ενώ στη Συρία 3.162 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 17.513.

Νωρίτερα επισκεπτόμενος την Γκαζιαντέπ (νότια), μια από τις πληγείσες πόλεις της Τουρκίας, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 14.014 ενώ των τραυματιών ξεπερνά τους 60.000, μόνο για την Τουρκία, ενώ στη Συρία 3.162 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς.

Εκπρόσωπος ΕΜΑΚ: Τεράστια η καταστροφή

«Η ελληνική αποστολή ήταν η πρώτη που έφτασε στις σεισμόπληκτες περιοχές», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, Αθανάσιος Μπαλάφας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πυροσβεστικής για τις προσπάθειες της ΕΜΑΚ στην Τουρκία.

«Το μέγεθος της καταστροφής φαίνεται από το ότι επιχειρούμε τόσες ώρες σε ένα μόνο οικοδομικό τετράγωνο. Δεν μπορείς να “ξοδεύεις” χρόνο για την ανάσυρση νεκρών, όταν ακούς ζωντανούς που περιμένουν να σωθούν», είπε.

Ο κ. Μπαλάφας αναφέρθηκε και στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σωστικά συνεργεία, προσθέτοντας ότι «υπήρξε γρήγορο αίτημα βοήθειας από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης. Οι ομάδες πρέπει να επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες, διοίκηση, έρευνα και διάσωση, επιμελητεία».

«Η κατάσταση είναι χαοτική, οι συνάδελφοί μας στην Τουρκία είναι εξαιρετικά καταρτισμένοι, κάνουμε ό,τι μπορούμε, δεν θα μπορούσε κανείς να τα έχει πάει καλύτερα», τόνισε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του απεσταλμένου της ΕΡΤ στην Τουρκία, πολίτες πλησίαζαν τους άνδρες της ΕΜΑΚ, τους γιατρούς και τους διασώστες του ΕΚΑΒ δείχνοντάς τους κάποια σημεία και τους ζητούσαν να μπουν μέσα να ερευνήσουν.

Τους έλεγαν ότι μέχρι το μεσημέρι άκουγαν ανθρώπους να καλούν σε βοήθεια, αλλά δεν μπορούσαν να τους προσεγγίσουν. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ χρησιμοποίησαν αρκετές φορές τον διασωστικό σκύλο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στην ελληνική ομάδα δόθηκε νέος τομέας, ο τομέας Ε, που βρίσκεται σε μία περιοχή πιο βορειοδυτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ