today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Η διπλωματική ανάγνωση της Ελληνικής βοήθειας στην Τουρκία

«Παράθυρο» για μείωση  της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανοίγει(;) η «επιστράτευση» από την κυβέρνηση της επονομαζόμενης διπλωματίας των σεισμών, με την άμεση αποστολή στη γειτονική χώρα σωστικών συνεργείων για να απεγκλωβίσουν κόσμο από τα κτίρια που έχουν γίνει «σκόνη και θρύψαλα» από τη μανία του Εγκέλαδου.

Του Κώστα Πασίση

Για πρώτη φορά, μετά το επεισόδιο της Πράγας, Μητσοτάκης και Ερντογάν συνομίλησαν σε καλό κλίμα…

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήρια του, ενημερώνοντας  παράλληλα ότι στέλνει άμεσα βοήθεια και ο Ταγίπ Ερντογάν  ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ξεχνώντας προφανώς τα «γιοκ» στον Μητσοτάκη.

Τα 7,8 ρίχτερ έσπασαν και τον «πάγο» στις μεταξύ τους σχέσεις, δημιουργώντας την αίσθηση, ίσως και τη ψευδαίσθηση,  ότι υπάρχουν περιθώρια για άνοιγμα πολιτικών διαύλων επικοινωνίας και ουσιαστικά μετάθεση της όξυνσης  από το πεδίο (Φαρμακονήσι) στο τραπέζι.

Ωστόσο στο Μαξίμου κανείς δε δείχνει να «αιθεροβατεί», πιστεύοντας ότι λόγω του καταστρεπτικού σεισμού και της ελληνικής βοήθειας, η Τουρκία θα αλλάξει τη στρατηγική της έναντι της Ελλάδας.

Η χώρα μας πάντως εκείνο που πέτυχε με την αμέριστη στήριξη της στον τουρκικό λάο, που βιώνει μια απερίγραπτη τραγωδία, είναι να ακυρώσει επί της ουσίας την άθλια προπαγάνδα του Τούρκου Προέδρου για τους «κακούς» και προκλητικούς Έλληνες που θέλουν να βλάψουν την καλή Τουρκία.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πιο ισχυρή εικόνα, από έναν Έλληνα και έναν Τούρκο να σώζουν μαζί ένα κοριτσάκι», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενεργοποιώντας τη διπλωματία των σεισμών…

Κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα , προφανώς σε συνεννόηση με το Μαξίμου,  έκανε και  η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία  ζήτησε  την άμεση κινητοποίηση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την στήριξη του τουρκικού και του συριακού λαού.

Στην προκειμένη περίπτωση η Αθήνα επιχείρησε να βάλει στο παιχνίδι και την Ευρώπη, σε μια περίοδο που η Τουρκία βάζει βέτο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φιλανδία, ενώ ο Ερντογάν λοξοκοιτά όλο και περισσότερο προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επίσης η  ελληνική βοήθεια απέκτησε προστιθέμενη αξία γιατί έφθασε στην Τουρκία σε μια στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν το είχε …τερματίσει, με τις απειλές του, ότι «θα έλθουμε μια νύκτα ξαφνικά» και ότι ο Tayfun μπορεί να φθάσει στην Αθήνα.

Οι Τούρκοι χρήστες όμως του Twitter, έχουν άλλη εικόνα για τη χώρα μας και ευχαρίστησαν με πολύ θερμά λόγια  την ελληνική αποστολή που επιχειρεί στα ερείπια των δύο φονικών σεισμών της Τουρκία.

«Ας λέει ο καθένας ότι  θέλει, ας τρώγονται οι πολιτικοί, ξέρουμε ποιος είναι τι. Ευχαριστούμε Ελλάδα» τουίταρε ο χρήστης @Nilayiii, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς και στον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι σεισμοί του 1999 σε Τουρκία και Ελλάδα

Στις 17 Αυγούστου  1999, η Νικομήδεια, σείεται  για 37 δευτερόλεπτα, από 7,6 ρίχτερ. Η Τουρκία για άλλη μια φορά βρέθηκε αντιμέτωπη με την απόλυτη καταστροφή…

Οι συνέπειες τραγικές: Περισσότεροι από 17.000 οι νεκροί, περίπου 50.000 οι τραυματίες. Τεράστιες ήταν οι καταστροφές και σε σπίτια, δημόσια κτίρια και υποδομές.

Όπως και σήμερα έτσι και τότε η Ελλάδα έστειλε από την πρώτη στιγμή σημαντική βοήθεια παρότι οι σχέσεις των δυο χωρών ήταν στο ναδίρ, λόγω των Ιμίων, τρία χρόνια νωρίτερα, αλλά και της υπόθεσης Οτσαλάν.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 σημειώθηκε ο επίσης φονικός  σεισμός της Πάρνηθας που άφησε πίσω του 143 θανάτους και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

Μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ, άνδρες της της τουρκικής ΕΜΑΚ είχαν φθάσει άμεσα στην Αθήνα και ξεκίνησαν δουλειά μαζί με τα ελληνικά σωστικά συνεργεία.

Κάπως έτσι η  διπλωματία των σεισμών άνοιξε  τον κύκλο της, αλλά λίγους μήνες αργότερα έκλεισε, λόγω του ότι η Τουρκία επανήλθε στη γνώριμη τακτική της…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ