today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό υποψηφίων από συνδυασμούς

Τη δική του τροπολογία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις Βουλευτικές Εκλογές» στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, εισάγεται μια «θέσπιση πρόσθετης αρνητικής προϋπόθεσης για την κατάρτιση συνδυασμού. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση) του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος».

Με την προτεινόμενη διάταξη, σημειώνεται ότι αυτό που «επιδιώκεται είναι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κατάχρησης της μορφής του πολιτικού κόμματος ως κέλυφος και προκάλυμμα για τη λειτουργία εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης».

Υπογραμμίζεται πως «η διάταξη αυτή τίθεται με πλήρη σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές. Αφενός, δεν θεσπίζεται ούτε απαγόρευση λειτουργίας πολιτικού κόμματος ούτε στέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμού από αυτό, παρά μόνο τίθεται μια αρνητική προϋπόθεση για την άσκησή του. Κανένα κόμμα δεν εμποδίζεται να συμμετάσχει στις εκλογές, εφόσον δεν περιλάβει μεταξύ των υποψηφίων του πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τα προβλεπόμενα στη διάταξη εγκλήματα. Αφετέρου, και δεδομένου ότι κατά το άρθρο 51 παρ. 3 του Συντάγματος στέρηση του εκλογικού δικαιώματος μόνο ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης είναι επιτρεπτή, ο αποκλεισμός προσώπων που έχουν καταδικαστεί για τα προβλεπόμενα εγκλήματα από συνδυασμούς που καταρτίζονται από κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων ή συνασπισμό ανεξάρτητων υποψηφίων δεν τους στερεί πάντως το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκλογές ως μεμονωμένοι υποψήφιοι».

Η διατύπωση της προτεινόμενης νομοθετικής διάταξης είναι ότι «προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ