today-is-a-good-day
30.2 C
Athens

Μιχ. Κατρίνης: Πέντε άβολες αλήθειες για την εμφάνιση εγκληματικών ομάδων με μανδύα πολιτικού κόμματος

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να συναινέσει στη τροπολογία για τον αποκλεισμό από τις εκλογές καταδικασμένων μελών εγκληματικής οργάνωσης.

«Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι πρέπει να αποτραπεί η συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων και ναζιστικών μορφωμάτων με το μανδύα πολιτικού κόμματος στις εκλογές», τόνισε καλώντας όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν πάνω σε αυτό το βασικό στόχο προκειμένου να αποτυπωθεί η συναίνεση στο περιεχόμενο αλλά και στην ψήφιση της σχετικής τροπολογίας.

Ο κ. Κατρίνης επεσήμανε ότι «θα ήταν κατώτερο των περιστάσεων, σε ένα ζήτημα υπεράσπισης της Δημοκρατίας και προάσπισης του πολιτεύματος, κάθε κόμμα να λειτουργήσει με μια περίκλειστη λογική αντί να επιδιώξει τη σύνθεση και τη συναίνεση». Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι σε αυτή τη διαδικασία το ΠΑΣΟΚ συνεισέφερε με προτάσεις, κάποιες εκ των οποίων έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση.

Ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική και ειλικρινής συζήτηση ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου, για τα αίτια που τροφοδοτούν και ενισχύουν μορφώματα που συνιστούν εγκληματικές οργανώσεις και διατύπωσε 5 άβολες, όπως είπε, αλήθειες που συνδέονται με αυτά τα αίτια:

Αλήθεια πρώτη: οι κατά καιρούς τοποθετήσεις για «σοβαρή Χρυσή Αυγή» που αντανακλούσαν προσδοκίες περισσότερο, παρά εκτιμήσεις. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν ή να υπήρχαν κάποιοι που θα έβλεπαν ένα ακροδεξιό μόρφωμα ως πιθανό κυβερνητικό εταίρο.

Αλήθεια δεύτερη: το ξέπλυμα προσώπων με ακροδεξιές καταβολές και απόψεις και η ένταξή τους στο πολιτικό σύστημα. Πέρα από την ευθύνη κάθε κόμματος, υπάρχει και η ευθύνη όλων όσοι συμβάλλουν σε αυτό μέσα από το δημόσιο διάλογο, από την επικοινωνία και την ενημέρωση.

Αλήθεια τρίτη: η νομιμοποίηση της ακροδεξιάς ρητορικής που πολλές φορές εκφέρεται από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, πρώην, νυν, εντός, εκτός και επί τα αυτά. Και ακόμα πιο λυπηρό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε για να σχηματίσει κυβέρνηση με ένα κόμμα που χρησιμοποιούσε ακροδεξιά ρητορική.

Αλήθεια τέταρτη: η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης για τις έκνομες δραστηριότητες των εγκληματικών, φασιστικών μορφωμάτων. Και αυτό αποτελεί αντικείμενο συνολικού προβληματισμού από όλους μας.

Αλήθεια πέμπτη: η απουσία μιας συμπεριληπτικής πολιτικής για τους νέους που αισθάνονται ότι δεν εκπροσωπούνται ότι η πολιτική είναι κάτι που δεν τους αφορά, δεν τους εκφράζει.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είπε ακόμη πως ρόλο σε όλα αυτά παίζει και η επιλογή εξοβελισμού της πραγματικής πολιτικής αλλά και ενός παράγοντα που συνδέεται μαζί της: της γνώσης της ιστορίας.

Απευθύνθηκε μάλιστα στον πρωθυπουργό, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963, είχε πει μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, το Μάιο του 2018 ότι ένα παιδί 17 ετών που θα ψηφίσει για πρώτη φορά και το ενδιαφέρει πώς θα είναι η Ελλάδα το 2030, δεν το ενδιαφέρει τι έγινε το 1963.

«Ουδείς, κύριε πρωθυπουργέ, θέλει να αναμοχλεύσει το παρελθόν. Άλλο, όμως, αυτό και άλλο η διαγραφή της ιστορικής μνήμης, άλλο η πρόθεση να ξαναγράψει κάποιος την ιστορία επειδή μια συγκεκριμένη χρονική περίοδος ταυτίζεται με τις μαύρες σελίδες μιας παράταξης ή συγκεκριμένων ανθρώπων», τόνισε ο κ. Κατρίνης και συμπλήρωσε: «Γιατί, κύριε πρωθυπουργέ, αν οι νέοι δεν πρέπει να ξέρουν ή να μαθαίνουν ιστορία, αν δεν τους νοιάζει τι έγινε το 1963, τότε δεν θα τους νοιάζει τι έγινε το 1967 και ακολούθως δεν θα τους νοιάζει ποιοι είναι οι προπάτορες του κάθε Κασιδιάρη, Μιχαλολιάκου, Λαγού, Ρουπακιά αλλά και πόσο επικίνδυνοι είναι».

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στις πιέσεις που ασκούνται στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη στάση του μετά τις εκλογές, αν δηλαδή θα συνεργαστεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης και με ποιον. «Μας καλούν να τοποθετηθούμε με ποιον θα συνεργαστούμε αυτοί που δεν πιστεύουν σε συνεργασία. Αυτοί που αντιλαμβάνονται και επιθυμούν τη συνεργασία, ως συνεργασία με ένα μικρό, διαχειρίσιμο ΠΑΣΟΚ που θα λειτουργεί ως συμπλήρωμα. Η συμμετοχή μας σε ένα κυβερνητικό σχήμα προϋποθέτει ένα διαφορετικό περιεχόμενο διακυβέρνησης. Και σίγουρα πολύ πιο διαφορετικό από το μοντέλο διακυβέρνησης της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Κατρίνης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθούν να σύρουν την ελληνική κοινωνία σε ένα τοξικό κλίμα αντιπαράθεσης και να εγκλωβίσουν τους Έλληνες πολίτες με πλαστά ή και ανύπαρκτα διλήμματα. Όπως είπε, «δεν υπάρχει δίλημμα ακυβερνησίας. Ο τόπος θα κυβερνηθεί και οι Έλληνες πολίτες είναι αυτοί που θα το εγγυηθούν με την ψήφο τους, θα υποδείξουν τη λύση με την ψήφο τους. Η ακυβερνησία μπορεί να επιβληθεί μόνο από αυτούς που εμμένουν δογματικά σε πολιτικές επιλογές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.

Το ΠΑΣΟΚ δεν προσφέρεται ούτε για εκλογική λεηλασία ούτε για βολικός κυβερνητικός εταίρος. Και θα το επιβεβαιώσει με τον τρόπο που θα διαχειριστεί τη δύναμη που θα του δώσουν οι πολίτες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ