today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Η Καμπούλ θα προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε Τουρκία και Συρία που επλήγησαν από το σεισμό

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους περίπου 165.000 δολαρίων (περίπου 153.000 ευρώ) στην Τουρκία και τη Συρία, οι οποίες επλήγησαν από έναν φονικό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το Αφγανιστάν έχει βυθιστεί σε σοβαρή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, με τον ΟΗΕ να δραστηριοποιείται στη χώρα με ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αρωγής.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία το 2021, γεγονός που ώθησε τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει κυρώσεις εναντίον του τραπεζικού τομέα του Αφγανιστάν και να παρακρατήσει μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που προσέφερε στη χώρα.

“Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν (…) ανακοινώνει ένα πακέτο αρωγής 10 εκατ. αφγάνις (111.000 δολαρίων) και 5 εκατ. αφγάνις (55.000 δολαρίων) για την Τουρκία και τη Συρία αντίστοιχα, με βάση τις αρχές του ανθρωπισμού και της ισλαμικής αδελφοσύνης”, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των Ταλιμπάν αργά χθες Τρίτη.

Στο ίδιο το Αφγανιστάν εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του σφοδρού ψύχους και της οικονομικής κρίσης.

Πολλές οργανώσεις αρωγής έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους στη χώρα αυτή, αφότου οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να εργάζονται για μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Παρά τη διακοπή της αναπτυξιακής βοήθειας που λάμβανε το Αφγανιστάν από τη διεθνή κοινότητα, η οποία αποτελούσε τη ραχοκοκκαλιά του προϋπολογισμού του, έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έχει αυξήσει τις εξαγωγές –κυρίως άνθρακα προς το γειτονικό Πακιστάν– ενώ τα δημόσια έσοδα της χώρας παραμένουν υψηλά, χάρη σε μεγάλο μέρος στους δασμούς και τα δικαιώματα από την εκμετάλλευση ορυχείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ