today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Εκλογές 2023: Η Κυβέρνηση ξετυλίγει τον προεκλογικό σχεδιασμό της

Στα λεγόμενα «ειδικά κοινά» όπως είναι οι στρατιωτικοί, οι ευπαθείς ομάδες, οι νέοι, στοχεύει η ΝΔ στην τελική ευθεία των εκλογών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέο βελτιωμένο μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις και παροχές στα στελέχη ενώ το υπουργείο Εργασίας έχει έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο για την Αστεγία.

Του Κώστα Πασίση

Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ήλθε ως συνέχεια σε μια σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών που έχουν ως στόχο την αύξηση των εισοδημάτων για όλους σε περίπτωση ανανέωσης της λαϊκής εντολής στη ΝΔ.

«Οραματιζόματε μια Ελλάδα με καλύτερους μισθούς. Γιατί αν και ξεκινήσαμε από το μένουμε Ευρώπη, τώρα γινόμαστε Ευρώπη και τώρα διεκδικούμε να είμαστε πρωταγωνιστές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως επισημαίνει συνεργάτης του Πρωθυπουργού ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από 1η Απριλίου.
Αύξηση στις συντάξεις (7,75%), ενώ σε όλη τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης βρίσκεται δίπλα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.Την ίδια στρατηγική στόχευση έχει και το Εθνικό Σχέδιο Αστεγίας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σκοπός του είναι «αφενός η ενίσχυση και επέκταση των πολιτικών πρόληψης της αστεγίας και αφετέρου η στοχευμένη παρέμβαση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πρόσβασης σε κατάλληλη και αξιοπρεπή στέγαση».
Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, «ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων σε αυτή την πρώτη φάση θα είναι 5.700 νοικοκυριά και το συνολικό κόστος της πρωτοβουλίας εκτιμάται στα 72 εκατ. ευρώ».

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θεματικής συνέντευξης τύπου για την οικονομία και την Εργασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στοιχεία για τη μείωση της ανεργίας των νέων, 15 – 29 ετών.

Μια μείωση της τάξεως του 17,5%, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης ήταν κατά μέσο όρο στο 7,5%.

Σημειώνεται ότι οι νέοι είναι μια δύσκολη εκλογική κατηγορία για τη ΝΔ , ωστόσο, στο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία ότι όταν η Κυβέρνηση ξετυλίξει ολοκληρωμένο το σχέδιο της για τη στήριξη τους, θα αφήσει θετικό αποτύπωμα στη συγκεκριμένη ομάδα.

Διλήμματα αλλά και θεσμικότητα
Όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο προχωράμε προς τις κάλπες, τόσο περισσότερο θα προτάσσει τα διλήμματα των εκλογών, που θα δώσουν και τον τόνο στην εκλογική αναμέτρηση.

Το δίλημμα είναι άλλο: Προχωράμε μαζί μπροστά ή γυρίζουμε διχασμένοι πίσω; Θέλουμε κυβέρνηση ΝΔ ή θέλουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θέλουμε πρωθυπουργό Μητσοτάκη με κυβέρνηση ΝΔ ή πρωθυπουργό Τσίπρα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»; τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Εκτός όμως από τα σκληρά διλήμματα της κάλπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε άλλο ένα «όπλο» που θα ρίξει στη μάχη των εκλογών. Και αυτό είναι η θεσμικότητα και η σοβαρότητα αυτής της κυβέρνησης.

«Επιμένω στην ανάγκη οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν τον θεσμικό τους κύκλο και είμαι συνεπής σε αυτά που έλεγα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης θέλοντας να δείξει ότι λέει το εννοεί και αυτό αφορά οριζόντια όλες τις δεσμεύσεις της ΝΔ έναντι του λαού, που βίωσε δύσκολες καταστάσεις τα χρόνια των μνημονίων.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αποδόμησε όλες τις τελευταίες προεκλογικές παροχές του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «το κόστος των εξαγγελιών του υπολογίζεται σε 10,601 δισ. το 2023, σε 11,539 δισ. το 2024, σε 12,043 το 2025 και σε 11,721 το 2026. Συνολικά δηλαδή για την επόμενη τετραετία οι εύκολες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα κοστίζουν 46 δισ. Ευρώ».
Και μιλάμε για την αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, από τον πρώτο χρόνο, τη μείωση των Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα, την επαναφορά της 13ης σύνταξης, την αύξηση συντάξεων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προσωπική διαφορά και πολλές άλλες καθότι το «λεφτόδεντρο», απ ότι φαίνεται, στην Κουμουνδούρου δε ξεραίνεται ποτέ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ