today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Χιλή: Οι καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και μία εβδομάδα απειλούν τώρα νέες περιοχές

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και μία εβδομάδα στην κεντρική Χιλή απειλούν πλέον και άλλες περιοχές της χώρας εξαιτίας ενός κύματος καύσωνα, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη οι αρχές.

Κόκκινη προειδοποίηση εκδόθηκε για κάποιες περιοχές της επαρχίας Λος Ρίος, στη νότια Χιλή, κοντά στις πόλεις Κοράλ και Βαλδίβια.

Οι πυρκαγιές, που έχουν ήδη κοστίσει τη ζωή σε 24 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό άλλων 2.180 από την Πέμπτη, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό, ενδέχεται να επηρεάσουν και την επαρχία όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Σαντιάγο, πιο βόρεια.

Προηγουμένως οι αρχές είχαν κάνει λόγο για 26 νεκρούς.

Νέο κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 37 βαθμούς Κελσίου προβλέπεται ως την επόμενη Παρασκευή.

“Ενδέχεται να δημιουργηθεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση από κλιματική άποψη”, εκτίμησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Μονσάλνε κάνοντας λόγο για νέες εστίες πυρκαγιών.

Οι πυροσβέστες έδιναν χθες μάχη με 82 πυρκαγιές από τις 309 που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα. Οι επαρχίες Μπιόμπιο, Νιούμπλε και Λα Αραουκάνια, στο κεντρικό τμήμα της χώρας έχουν πληγεί περισσότερο και η κυβέρνηση της Χιλής τις κήρυξε σε κατάσταση καταστροφής.

Από την έναρξη των πυρκαγιών, πριν μία εβδομάδα, έχουν καεί περισσότερα από 2.900.000 στρέμματα και έχουν καταστραφεί 1.150 σπίτια, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών (Senapred). Δεκαπέντε άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο των ερευνών για τα αίτια των πυρκαγιών.

Εξάλλου περισσότεροι από 5.600 πυροσβέστες δίνουν μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ενώ στη Χιλή έχει φτάσει και διεθνής βοήθεια: οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Αργεντινή και το Μεξικό έχουν στείλει αεροσκάφη, φορτηγά, ελικόπτερα, drones, αλλά και προσωπικό. Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες την αποστολή προσωπικού για να συνδράμει τους Χιλιανούς πυροσβέστες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ