today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος για την προστασία των ευάλωτων ομάδων στις Ένοπλες Δυνάμεις

Για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και για τα Γενικά Επιτελεία, όλες οι δραστηριότητες που αφορούν στο προσωπικό, πέραν της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου, προσεγγίζονται υπό το πρίσμα της ανθρωποκεντρικής διάστασης, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για στελέχη που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γεώργιος Λογιάδης, με θέμα «Η ΠΟΜΕΝΣ στο ΣτΕ για την προστασία των ευάλωτων ομάδων».

Αναφορικά με το υφιστάμενο πλαίσιο μεταθέσεων και μοριοδοτήσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «ρυθμίζεται σύμφωνα με το ν.3883/2010 (Α΄167) και εξειδικεύεται με την Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) Φ.411/12/362832/Σ.8977/26-11-2021 (Β΄5700), κατά τρόπο που εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η αντικειμενικότητα των μεταθέσεων».

«Ο σχεδιασμός των μεταθέσεων και αντίστοιχων υπηρεσιακών μεταβολών των στελεχών, διέπεται κατά προτεραιότητα από υπηρεσιακά, κοινωνικά και αντικειμενικά κριτήρια, με πρώτιστο στόχο την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών και την προάσπιση του αξιόμαχου, με ταυτόχρονο σεβασμό των προσωπικών αναγκών των στελεχών, δεδομένου του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων» διευκρίνισε.

Αναφορικά με τα στελέχη που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, στελέχη με σύζυγο ή τέκνα με αναπηρία, κ.λπ.), «το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του άρθρου 5 του ως άνω νόμου, καθώς και λοιπών διοικητικών και ευεργετικών μέτρων, όπως το μειωμένο ωράριο, η εξαίρεση από εκτέλεση υπηρεσιών – ασκήσεων, η μειωμένη υπηρεσιακή κινητικότητα, η κατ’ εξαίρεση στέγαση σε στρατιωτικά οικήματα, ο κατ’ εξαίρεση παραθερισμός σε ΚΑΑΥ, η προτεραιότητα χρήσης βρεφονηπιακών σταθμών, κ.ά., κρίνεται επαρκές και με μέριμνα του υπουργείου και των Γενικών Επιτελείων βελτιώνεται διαρκώς» συμπλήρωσε.

«Στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για το προσωπικό, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαδικασία για την έκδοση νέας υπουργικής απόφασης, στην οποία θα ρυθμίζονται τα μέτρα μέριμνας για το προσωπικό, που ανήκει σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα και οξέα προβλήματα» ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Για τα συμβούλια μεταθέσεων, επισήμανε ότι «λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις σχετικές αναφορές στελεχών που αντιμετωπίζουν οξέα προβλήματα και, συνεκτιμώντας τις υπηρεσιακές ανάγκες, μεριμνούν με στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα».

Τέλος, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «με το άρθρο 50 του ν.4609/2019 (Α΄67), η διάταξη της παρ.17 του άρθρου 30Γ του ν.1264/1982 (Α΄79), όπως τροποποιήθηκε, στην οποία προβλεπόταν η συμμετοχή εκπροσώπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών ως παρατηρητή στα συμβούλια μεταθέσεων, καταργήθηκε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ