today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ικανοποιημένος δήλωσε ο Μ. Λάιτσακ από τις συνομιλίες σε Πρίστινα και Βελιγράδι

Ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για το ζήτημα του Κοσόβου Μίροσλαβ Λάιτσακ δήλωσε ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε χθες, Δευτέρα, στην Πρίστινα και στο Βελιγράδι.

«Χαίρομαι που και το Κόσοβο αποδέχθηκε επί της αρχής την πρόταση της ΕΕ. Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες σε μία συνάντηση υψηλού επιπέδου», έγραψε σε ανάρτηση του στο twitter ο Μίρολσαβ Λάιτσακ.

Η αποστολή του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στο Κόσοβο και την Σερβία είχε στόχο να προετοιμάσει την επόμενη συνάντηση του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση στην συνάντηση αυτή θα επικεντρωθεί στην αποκαλούμενη γαλλογερμανική πρόταση, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας -Κοσόβου χωρίς να υπάρξει πράξη αμοιβαίας αναγνώρισης. Αυτό ακριβώς είναι το επίμαχο σημείο της πρότασης για τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, ο οποίος πιστεύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση εάν η Σερβία δεν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

Για την σερβική ηγεσία από την άλλη, επίμαχο σημείο της γαλλογερμανικής πρότασης θεωρείται η ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βουτσιτς κατά τη συζήτηση για το Κόσοβο που διεξήχθη πρόσφατα στην σερβική βουλή διαβεβαίωσε ότι στις διαπραγματεύσεις δεν θα συναινέσει για να ενταχθεί το Κόσοβο στον ΟΗΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ