today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Μ.Βέμπερ: Ευχαριστώ την Ελλάδα για το έργο της στην προστασία των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το έργο της Ελλάδας στην προστασία των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων, ευχαρίστησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Στην Αθήνα σήμερα ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το έργο της Ελλάδας στην προστασία των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποκαταστήσει την τάξη παρά την πολυπλοκότητα και την κλίμακα της μεταναστευτικής πρόκλησης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας είναι μια ευκαιρία να σημειωθεί πρόοδος» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΕΛΚ.

Αναφερόμενος στην προστασία των συνόρων και στην επιλογή του φράχτη στην κατεύθυνση αυτή, ως τεχνική λύση που να χρηματοδοτείται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ο κ. Βέμπερ παρατήρησε ότι «η ομάδα του ΕΛΚ, το κόμμα του ΕΛΚ σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει δεσμευτεί πλήρως για αυτή την προσέγγιση».

Επίσης, τόνισε ότι είναι σημαντική η ενίσχυση των δραστηριοτήτων επανεισδοχής. «Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους ανθρώπους στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Πέρυσι, 340.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν έπειτα από νομική αξιολόγηση και νομική διαδικασία να φύγουν από την ΕΕ, αλλά μόνο 40.000 έφυγαν τελικά από το ευρωπαϊκό έδαφος. Εκεί λοιπόν βλέπω μεγάλο πρόβλημα από τη μη εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων και της ισχύουσας νομοθεσίας».

Ο κ. Βέμπερ αναφέρθηκε και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν στη Μεσόγειο λέγοντας ότι «όλες οι δραστηριότητες που διασώζουν ζωές είναι σημαντικές και ευπρόσδεκτες και δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό», αλλά συμπληρώνοντας ότι «χρειαζόμαστε έναν κοινό κώδικα επαφής στη Μεσόγειο μεταξύ των κρατικών δραστηριοτήτων και των δραστηριοτήτων των ΜΚΟ, ότι συμβαδίζουν, ότι η διάσωση ζωών βρίσκεται στο επίκεντρο».

«Η Ευρώπη έδειχνε πάντα μια ανοιχτόκαρδη προσέγγιση, όταν πρόκειται για ανθρώπους που χρειάζονται πραγματικά τη βοήθειά μας», κατέληξε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΛΚ. Επιπλέον, έκανε ειδική μνεία στους Τούρκους πληγέντες από το σεισμό αναφέροντας ότι «η Ευρώπη δείχνει πολλή αλληλεγγύη τώρα προκειμένου να βοηθήσει τους Τούρκους φίλους μας να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης επεσήμανε ότι «είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Θέση της Ελλάδας, θέση του ΕΛΚ είναι ότι πρέπει να είναι επιλέξιμες οι δαπάνες κατασκευής φράχτη», τόνισε και πρόσθεσε: «η Ευρώπη πρέπει να δώσει νόμιμες διόδους μετανάστευσης και να είμαστε απέναντι στα κυκλώματα λαθροδιακινητών. Χρειαζόμαστε επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας πίσω στις χώρες διέλευσης ή στις χώρες προέλευσης. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή νομοθεσία και συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και προέλευσης. Χρειάζεται επίσης να υπάρχει υποχρεωτική αναγκαστική αλληλεγγύη με μετεγκαταστάσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να υπάρχει ένας κοινός ευρωπαϊκός χώρος προστασίας».

Ο υπουργός Μετανάστευσης ξενάγησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Κέντρο Διαχείρισης Συμβάντων που λειτουργεί στο υπουργείο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τις δομές φιλοξενίας. Στη συνέχεια μετέβησαν στη δομή φιλοξενίας στο Σχιστό, όπου ξεναγήθηκαν από τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο, Μάνο Λογοθέτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ