today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Πώς το «φλερτ» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ κατέληξε σε ναυάγιο…

«Ψυχρό» έως «πολικό» είναι το κλίμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μετά τους υπαινιγμούς της  Κουμουνδούρου για ενδεχόμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ως προϊόν εκβιασμού, από τις επισυνδέσεις.

Του Κώστα Πασίση

Το Μαξίμου παρακολουθεί την άγρια κόντρα Τσίπρα-Ανδρουλάκη και επιμένει στο αφήγημα της αυτοδύναμης διακυβέρνησης, μη διακρίνοντας στον ορίζοντα, μέχρι τις εκλογές, πεδίο για συζητήσεις και συνεννόηση, σε πλαίσιο διαφάνειας.

Από τις τελευταίες «καυτές» εξελίξεις το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια συνειδητή πολιτική επιλογή να «πλαγιοκοπήσει» το ΠΑΣΟΚ  διαβλέποντας ότι βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει καθηλωμένος δημοσκοπικά και απαιτούνται άμεσα πρωτοβουλίες για να ξεφύγει από τη φάση της πολιτικής ακινησίας, που είναι υπεύθυνη για τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος.

Να μας πει ο κ. Ανδρουλάκης ποιον θέλει για πρωθυπουργό, να μην κινείται σε γκρίζα ζώνη», ανέφερε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη του για να εισπράξει την άμεση αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη που έκανε λόγο για «γκεμπελικές» μεθόδους και «σταλινικές» πρακτικές, επιβεβαιώνοντας το χάσμα.

Το «ζουμί» όμως, σε  αυτή τη σκληρή αντιπαράθεση είναι η αλλαγή στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ που αποφασίστηκε, σε κλειστή σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, πριν την κατάθεση της πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση.

Ο απώτερος σκοπός της επίθεσης είναι η πολιτική «σκύλευση» του ΠΑΣΟΚ.

Με βάση τις παρακολουθήσεις, νόμιμες και παράνομες, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι προσπαθεί να «μπλοκάρει» τις κινήσεις Ανδρουλάκη, κλείνοντας ταυτόχρονα το «μάτι» σε ορισμένους ψηφοφόρους ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, άρα ελάτε στην Κουμουνδούρου.

Εξού και η επίθεση στον Ανδρέα Λοβέρδο από τον  Γι’ωργο Κατρούγκαλο ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής:

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία θέλουν τη συνεργασία με τη ΝΔ, δεν θεωρώ σωστό να χρησιμοποιούν αυτόν τον υπονομευτικό τρόπο και καλό θα είναι να μην υποσκάπτουν το κλίμα»

Εκτός όμως της συγκεκριμένης εκδοχής υπάρχει και η άποψη ότι η Κουμουνδούρου έστειλε μήνυμα στην Χαριλόυ Τρικούπη, πριν υπάρξει πόλεμος.

Ωστόσο η κατάσταση ξέφυγε και όπως φαίνεται θα παραμείνει ίδια μέχρι να στηθούν κάλπες.

Η απόφαση για αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή σηματοδοτεί την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στους δρόμους και τις πλατείες, ως κόμμα διαμαρτυρίας στα νέα νομοθετήματα της κυβέρνησης.

Σχετική αναφορά έκανε και ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του πριν λίγες μέρες στο Μαραθώνα.

«Ο κ. Τσίπρας καταφεύγει σε έναν αδιανόητο ακτιβισμό, ο οποίος μας θυμίζει όχι απλώς τον Τσίπρα του 2015, αλλά τον Τσίπρα πριν από 10 χρόνια, του 2012, τότε που είχαμε την άνω και την κάτω πλατεία και κάποιοι φωνάζανε να πάνε να εισβάλουν στη Βουλή με τα γνωστά χυδαία συνθήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ας του πει κάποιος ότι έχουμε Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και όχι ”πεζοδρομιακή” δημοκρατία.

Η αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ

Στην Χαριλάου Τρικούπη βλέποντας επίσης τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν μείωση ποσοστών αποφάσισαν να επανέλθουν στον καθαρό διμέτωπο αγώνα.

Η Πασοκική στροφή ήλθε από την περιβόητη πλέον αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη κατά την παρουσίαση των ψηφοδελτίων του κόμματος.

«Κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή χωρίς παζάρια για υπουργικές θέσεις», είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χωρίς, για πρώτη φορά, να αναφέρει τίποτα για προοδευτική διακυβέρνηση, αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

«Η πολιτική μας αυτονομία είναι η μεγάλη μας δύναμη, διαμηνύουν πλέον τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά τη θέση της κυβέρνησης για το ρήγμα στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Οικονόμου ήταν σαφής:

«Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι βασικός προσανατολισμός και στόχος της Νέας Δημοκρατίας, δεδομένου του πολιτικού σκηνικού και της αρχιτεκτονικής του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, είναι να επιδιώξει μια καθαρή εντολή αυτοδύναμης διακυβέρνησης. Είναι πολύ σαφής η θέση μας, το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διακυβέρνησης της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ