today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Γιατί ο Α.Τσίπρας απέσυρε το ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή – Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση κυβέρνησης με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, μετά την απόφαση Τσίπρα να απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, με αφορμή τις παρακολουθήσεις, αδιαφορώντας για τη «ζημιά» στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, που γίνονται θυσία στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Του Κώστα Πασίση

Ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Ζάππειο, κάλεσε το λαό και τα συνδικάτα να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία και ζήτησε άμεση διάλυση της Βουλής και προσφυγή σε εκλογές, θέλοντας να κλέψει ολίγον από τη δόξα του αείμνηστου Γ. Παπανδρέου όταν στις εκλογές του 1961 κήρυξε «Ανένδοτο Αγώνα» κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το σχεδόν …τραγελαφικό της επίθεσης του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι πάντως ότι ο Αλέξης Τσίπρας λίγα 24ωρα νωρίτερα, μιλώντας στη Βουλή για την πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση, ζήτησε το σεβασμό της Δημοκρατίας και των θεσμών.

Τα περί αποχής του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες της Βουλής, σχολιάστηκαν από συνεργάτες του Πρωθυπουργού που έκαναν λόγο για διατάραξη της δημοκρατικής ομαλότητας της χώρας, λίγους μήνες πριν στηθούν κάλπες, για λόγους εντυπωσιασμού, εν είδει πολιτικού «πυροτεχνήματος».

Ωστόσο δεν ήταν η μόνη ερμηνεία που δόθηκε στην προαναφερθείσα κίνηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Κατά την «αποκωδικοποίηση» της σχετικής πρωτοβουλίας που έγινε σε Μαξίμου και Πειραιώς, εκείνο που προέκυψε είναι ότι η Κουμουνδούρου προσπαθεί να κρατήσει στον αφρό με κάθε μέσο το θέμα των υποκλοπών, «πρεσάροντας» περαιτέρω την κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνεται όμως, πίσω από το ασφυκτικό πρέσινγκ κρύβεται το άγχος του Αλέξη Τσίπρα για το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν το αποτέλεσμα – λένε – δεν έχει μπροστά το τρία (3), ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιμετωπίσει πρόβλημα πολιτικής επιβίωσης.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2019 η ΝΔ συγκέντρωσε 39,85%, ο ΣΥΡΙΖΑ 31,53% και το ΠΑΣΟΚ 8,1%, τερματίζοντας στην τρίτη θέση.

Επ’ αυτού, αιχμηρός εμφανίστηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ήδη 15 χρόνια επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν το συναντά κανείς συχνά σε ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ακόμη ότι η χθεσινή συνέντευξη τύπου και κυρίως τα όσα ακούστηκαν με το βαρύγδουπο τρόπο που ειπώθηκαν, εντάσσονται στη στρατηγική της πόλωσης του πολιτικού σκηνικού και κλίματος και όποιος αντέξει…

Η κυβέρνηση πάντως θα συνεχίσει το νομοθετικό της έργο και θα έχει ενδιαφέρον τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή νέα φιλολαϊκά μέτρα.

Αποστάσεις από τα κόμματα

Η κυβέρνηση, πάντως, σήκωσε το γάντι και απάντησε στο αίτημα Τσίπρα για παραίτηση της κυβέρνησης και άμεση προκήρυξης εκλογών, τονίζοντας μεταξύ άλλων.

«…Επειδή οι κανόνες της Δημοκρατίας δεν τον εξυπηρετούν, ως γνήσιος εκφραστής του τραμπισμού αλά γκρέκα, προχωράει σε κινήσεις αμφισβήτησης και βαριάς υποβάθμισης των θεσμικών πυλώνων της Ελληνικής Δημοκρατίας: της λαϊκής κυριαρχίας, του Κοινοβουλευτισμού και της συνταγματικής τάξης. Ο κατήφορός του είναι εκτός κάθε ορίου και έχει γίνει απόλυτα επικίνδυνος».

Ενώ σε άλλο σημείο προστίθεται: ο κ. Τσίπρας δεν αναλογίστηκε ότι όλοι όσοι έβλαψαν τη Δημοκρατία, στη διάρκεια της πολιτικής μας ιστορίας, ξεκίνησαν τα εγχειρήματα εκτροπής με επίθεση στον Κοινοβουλευτισμό και προσπάθεια απονομιμοποίησης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Συνεχιστής τους εμφανίζεται σήμερα ο κ. Τσίπρας.

Την ίδια στιγμή από την Κουμουνδούρου το μήνυμα που εκπέμπεται για την κίνηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κυβέρνηση έχει τελειώσει τον πολιτικό βίο της…

Ξεχωριστό πολιτικό ενδιαφέρον, όμως, έχει η επίθεση του ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ, στη «σκιά» των υπαινιγμών Τσίπρα-Τσαπανίδου για μετεκλογική συμπόρευση Μητσοτάκη Ανδρουλάκη.

Η Χαριλάου Τρικούπη σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις Τσίπρα στο Ζάππειο κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέχει μονίμως άλλοθι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και χαρακτήρισε «ανεύθυνη στάση» την αποχή.

Ενώ, ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή, ως ρεσιτάλ υποκρισίας.

Με βάση τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο …ανένδοτος έπεσε στο κενό, πριν ξεκινήσει η επιχείρηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ