today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Ισπανία: Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8%

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας θα προχωρήσει σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8%, παρά την αντίθεση των εργοδοτών, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σε μια συγκυρία που σημαδεύεται από έναν υψηλό πληθωρισμό.

«Πρόκειται να εγκρίνουμε μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8% για να φτάσει τα 1.080 ευρώ» μεικτά τον μήνα για διάστημα 14 μηνών, καθώς ο μισθός καταβάλλεται παραδοσιακά 14 μήνες στη χώρα, ανακοίνωσε ο σοσιαλιστής Σάντσεθ κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Γερουσία.

«Τηρούμε λοιπόν τη δέσμευσή μας» να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό «στο 60% του μέσου μισθού» μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου στα τέλη του 2023», συνέχισε.

Σε διάστημα 12 μηνών, ο κατώτατος μισθός θα ανέρχεται πλέον σε 1.260 ευρώ μεικτά.

Τα συνδικάτα, που είχαν ζητήσει 1.100 ευρώ σε διάστημα 14 μηνών, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Αυτή η αύξηση «θα ωφελήσει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους και θα επηρεάσει ιδιαίτερα γυναίκες, νέους, εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή όσους εργάζονται στον αγροτικό τομέα ή στις υπηρεσίες», δήλωσε στο Twitter ο Ουνάι Σόρδο, γενικός γραμματέας του Commissions Ouvrieres (CCOO), ενός από τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας.

Από την πλευρά της, οι εργοδότες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις σημερινές διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι αυτές δεν έλαβαν υπόψη τις ανησυχίες τους.

«Το μόνο που έκαναν ήταν να μας δώσουν τον αριθμό» της αύξησης για έγκριση, είπε ειρωνικά ο πρόεδρος της CEOE της ένωσης εργοδοτών, Αντόνιο Γκαραμέντι.

Αυτή η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται σε μια συγκυρία υψηλού πληθωρισμού, ακόμη και αν η άνοδος των τιμών έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,8% τον Ιανουάριο, αφού κορυφώθηκε στο 10,8% τον Ιούλιο, ποσοστό ρεκόρ από την έναρξη της καταγραφής του πριν από 38 χρόνια.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος θέλει να αυξήσει τον ισπανικό κατώτατο μισθό στο επίπεδο των ευρωπαίων γειτόνων της, υπογράμμισε ότι αυτός ο μισθός θα έχει αυξηθεί συνολικά, μετά τη νέα αυτή αύξηση, κατά 36% από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2018, όταν ήταν 735 ευρώ, ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Η Ισπανία θα διεξάγει φέτος δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στα τέλη Μαΐου και βουλευτικές εκλογές στο τέλος του έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ