today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Σι Τζινπίνγκ: Οι σχέσεις με την Αυστραλία κινούνται προς την “ορθή κατεύθυνση”

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα πως οι σχέσεις της χώρας του με την Αυστραλία κινούνται στην ορθή κατεύθυνση, στην πιο πρόσφατη ένδειξη μιας βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο μεγάλων εμπορικών εταίρων.

Ο Σι έκανε τα σχόλια αυτά σε συγχαρητήριο μήνυμα για την Ημέρα της Αυστραλίας προς τον Γενικό Κυβερνήτη Ντέιβιντ Χέρλεϊ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η Αυστραλία και η Κίνα “επανεξετάζουν το παρελθόν και κοιτάζουν προς το μέλλον, καταβάλλοντας ενεργητικές προσπάθειες προς την ορθή κατεύθυνση της βελτίωσης και ανάπτυξης των σχέσεων Κίνας-Αυστραλίας”, ανέφερε ο Σι, σύμφωνα με το Xinhua.

Έπειτα από τρία χρόνια τεταμένων σχέσεων για μια σειρά από θέματα περιλαμβανομένου του εμπορίου, πρόσφατα έχουν διαφανεί ενδείξεις ότι οι σχέσεις τους αναθερμαίνονται.

Η Κίνα έθεσε ανεπίσημα απαγορεύσεις σε αυστραλιανά προϊόντα από τον άνθρακα μέχρι το κρασί το 2020, αφού η Αυστραλία ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για την προέλευση της COVID-19 και επέβαλε απαγόρευση του δικτύου 5G του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Huawei.

Οι υπουργοί Εμπορίου των δύο χωρών δεν έχουν συναντηθεί από τότε όμως η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Πένι Ουόνγκ συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό της, Ουάνγκ Γι, τον περασμένο μήνα κατά την πρώτη επίσκεψη στο Πεκίνο Αυστραλού υπουργού από το 2019.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στην Ινδονησία τον Νοέμβριο, σηματοδοτώντας την έναρξη του λιωσίματος των πάγων.

Τον Ιανουάριο, η Κίνα έδωσε άδεια σε επιλεγμένες εταιρίες να επαναλάβουν τις εισαγωγές άνθρακα από την Αυστραλία.

Την περασμένη εβδομάδα, το Xinhua μετέδωσε πως ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Ουάνγκ Ουεντάο θα συναντήσει τον Αυστραλό ομόλογό του μέσω βιντεοσύνδεσης “στο εγγύς μέλλον”. Δεν ανέφερε συγκεκριμένη ημερομηνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ