today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

“Ανέστησε” τον Παναθηναϊκό ο “εξωπραγματικός” Λι!

Ένα… σούπερ τρίτο δεκάλεπτο, καθώς σημείωσε 37 πόντους, ήταν αρκετό για τον Παναθηναϊκό να κάνει την ολική ανατροπή κόντρα στη Ζαλγκίρις Κάουνας και να πάρει μια σημαντική νίκη με , δείχνοντας κάποια σημάδια ανάκαμψης. Οι “πράσινοι” επικράτησαν με 89-65, έχοντας τον Πάρις Λι σε “δαιμονιώδη” κατάσταση.

Ο Αμερικανός άσος έκανε τα πάντα σε άμυνα και επίθεση και ήταν ο παίκτης που όχι μόνο άλλαξε το διακόπτη, αλλά έδωσε και το “σάλπισμα” για τη νίκη, καθώς ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 24 πόντους, 3 κλεψίματα και 4 ασίστ! Βοήθειες και από τους Μπέικον, Πονίτκα και Ουίλιαμς με 13 πόντους, ενώ διψήφιος ήταν και ο Παπαγιάννης με 12π.

Το ματς

Με τους Ουόλτερς, Μπέικον, Πονίτκα, Ουίλιαμς και Παπαγιάννη ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός την αναμέτρηση με τη Ζαλγκίρις και στα πρώτα λεπτά του αγώνα οι Λιθουανοί κατάφεραν να ελέγξουν το ρυθμό και να προηγηθούν με 4-11 στο 3’, μιας και το Τριφύλλι είχε κακές επιλογές σε άμυνα και επίθεση.

Παρόλα αυτά αυτό το σοκ αφίπνησε τους παίκτες του Ράντονιτς, όπου έτρεξαν ένα επιμέρους 9-4 και στο 6’ έφερε τη διαφορά στο πόντο (13-14), αλλά κάποια λάθη σε άμυνα και επίθεση όχι μόνο δεν επέτρεψαν την προσπέραση, αλλά μεγάλωσαν περισσότερο τη διαφορά.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στο 8’ το σκορ έγινε 15-21, αλλά οι γηπεδούχοι κατάφεραν να βρουν μια μικρή ισορροπία και έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο με το σκορ στο -5 (19-24).

Τα πράγματα όχι μόνο δεν άλλαξαν στις απαρχές της 2ης περιόδου για τον Παναθηναϊκό, αλλά χειροτέρευσαν. Η είσοδος του πρώην παίκτη των «πρασίνων» Λούκας Λεκαβίτσιους έδωσε ταχύτητα και μέσα σε 40’’ έτρεξε ένα 0-5 και έφτασε τη διαφορά στο +10 (19-29).

Ήταν κάτι παραπάνω από φανερό πως το Τριφύλλι δεν μπορούσε να βρει τον τρόπο να απειλήσει, παρά μόνο από ατομικές ενέργειες. Έτσι στο 14’ το σκορ ήταν στο 23-34, μιας και οι γηπεδούχοι έδειχναν αρκετά… πελαγωμένοι.

Συνεργασίες δεν υπήρχαν, ο καθένας έπαιζε για τον εαυτό του και σε συνδυασμό με την άμυνα με τα… μάτια το σκορ εκτοξεύθηκε στους 14 (24-38). Ήταν κάτι φανερό πως οι ψυχολογία των παικτών του Παναθηναϊκού ήταν στο… ναδίρ από τις βολές, μιας και είχε το τραγικό 57% (8/14), ενώ δεν υπήρχε κανένα πλάνο.

Έτσι το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με το Τριφύλλι να είναι εκτός τόπου και χρόνου, σημειώνοντας μόλις 8 πόντους σε 10 λεπτά και να ολοκληρώνεται με το σκορ στο 27-42 με έναν Παναθηναϊκό χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

Η πολυπόθητη αντίδραση, με την έναρξη της τρίτης περιόδου, ήρθε κατά μεγάλο βαθμό. Μέσα σε 2:30 λεπτά έτρεξε ένα 11-3 σερί και μείωσε τη διαφορά σε μονοψήφια διαφορά (40-45), δείχνοντας συνέπεια στην επίθεση.

Ο Λι πήρε την ομάδα από το… χεράκι, μιας και είχε σημειώσει και τους 11 πόντους του μέσα σε 4 λεπτά, όντας ο παίκτης που άλλαξε άρδην την εικόνα του ματς. Ήταν χαρακτηριστικό πως στο 26’ η διαφορά έφτασε στο -3 (47-50) με τρίποντο του Μπέικον, με τον Αμερικανό άσο να παίρνει και αυτός… μπρος.

Μάλιστα ο Λι με δύο back to back φάσεις σε άμυνα και επίθεση (κλέψιμο στον Λεκαβίτσιους και τρίποντο στον αιφνιδιασμό) έφερε για πρώτη φορά τον Παναθηναϊκό σε θέση οδηγού με 54-52, τρέχοντας ένα εντυπωσιακό 27-10 μέσα σε 7 λεπτά!

Το Τριφύλλι είχε τη ψυχολογία με το μέρους του και αυτό βοήθησε στην ολική ανατροπή, και έτσι το 3ο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τους γηπεδούχους να βρίσκουν στο πρόσωπο του Λι τον ηγέτη τους στο ματς και έτσι να ολοκληρώνει με το σκορ στο 64-58.

Πλέον τα πράγματα είχαν πάρει το… δρόμο τους και το μόνο που καλούνταν να κάνει ο Παναθηναϊκός ήταν να ελέγξει το ρυθμό. Έτσι για πρώτη φορά η διαφορά έφτασε πρώτη φορά σε διψήφια νούμερα και πιο συγκεκριμένα στο +11 (69-58) στο 32′.

Ο Λι συνέχισε να… πυροβολεί από τα 6,75, φτάνοντας στους 22 πόντους, κάνοντας το 74-58, με τον Αμερικάνο γκαρντ να κάνει πράγματα και… θαύματα και στις δύο πλευρές του παρκέ!

Μάλιστα το σκορ έφτασε ακόμα και στους +20 (82-72) στο 37′, μιας και μεγάλη άνοδο είχε και ο Παπαγιάννης στην επίθεση, ενώ και ο Πονίτκα έδωσε σημαντικές βοήθειες. Έτσι ο Παναθηναϊκός πήρε μια τεράστια νίκη, μιας και ανέτρεψε το -15 του (27-42, επικρατώντας με 89-65.

Τα δεκάλεπτα: 19-24, 27-42, 64-58, 89-65

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ