12.6 C
Athens

Πρόταση δυσπιστίας: Πως απαντά η κυβέρνηση. Τι επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Μπαρούτι» μυρίζει η σύγκρουση Κυβέρνησης-Αντιπολίτευσης για τις νόμιμες επισυνδέσεις, ένα θέμα που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί πάση θυσία να κρατήσει στον αφρό της επικαιρότητας, ενόψει εκλογών, αν και έχει αποδειχθεί από τις δημοσκοπήσεις ότι οι προτεραιότητες των πολιτών είναι διαφορετικές…

Του Κώστα Πασίση

Όπως αναμενόταν, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στη Βουλή κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως συντονιστή των υποκλοπών

Στην προκειμένη περίπτωση το Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί μια ιδιότυπη κατάσταση, καθώς εντός Κοινοβουλίου, ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος το φάκελο της ΑΔΑΕ, έδωσε ονόματα.

Είπε ότι παρακολουθούνταν 10 συνολικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων, ο νυν υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος, οι δημοσιογράφοι, Τάσος Τέλλογλου και Θανάσης Κουκάκης αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κ. Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του ΓΕΣ, κ. Λαλουσης, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, κ. Διακόπουλος, ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης εξοπλισμών κύριοι Λάγιος και Αλεξόπουλος.

Είναι αυτονόητο ότι η διαβάθμιση τέτοιων εγγράφων σε «top secret» έγινε θυσία στις κομματικές σκοπιμότητες, αν και υπάρχει δεύτερη πολιτική άποψη που λέει ότι το απόρρητο δεν μπορεί να είναι στο απυρόβλητο…

Αλλά αυτό είναι θέμα ευρύτερης συζήτησης των πολιτικών δυνάμεων που σήμερα δεν είναι ούτε εφικτή ούτε ρεαλιστική…

Ο Πρωθυπουργός πάντως σήκωσε το γάντι λέγοντας ότι το κυβερνητικό έργο και τα εργοτάξια σε όλη τη χώρα είναι η καλύτερη απάντηση στην τοξικότητα.

Όπως φάνηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε φοβήθηκε διόλου το νέο πολιτικό σόου του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και δεν άλλαξε στο ελάχιστο το πρόγραμμα του, που προέβλεπε περιοδεία στη Κρήτη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη  το όλο θέμα είναι περσινά ξινά σταφύλια και δεν έχει προστιθέμενη αξία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά

Από την πρώτη στιγμή, δηλαδή πριν από οκτώ μήνες, η Κυβέρνηση – είπε – προέβη σε συγκεκριμένες κινήσεις, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στη δύσοσμη υπόθεση.

«Αποδέχθηκε την παραίτηση του Γρηγ. Δημητριάδη, γ.γ του Πρωθυπουργού, άλλαξε το προσωπικό της ΕΥΠ, πρόσθεσε ασφαλιστικές δικλείδες στο σχετικό νόμο και έστειλε το φάκελο στη Δικαιοσύνη».

Έκτοτε το θέμα συντηρήθηκε στη δημοσιότητα, βάσει σχετικών δημοσιευμάτων, χωρίς στοιχεία τα οποία όμως, υιοθέτησε η Κουμουνδούρου, στο πλαίσιο μιας νέας σκηνοθεσίας σε παλιό έργο.

Οι εκτιμήσεις στον «πρωινό καφέ»

Τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο συγκεκριμένο θέμα εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης στη Κρήτη.

«Όταν δεν έχεις να πεις τίποτα στους πολίτες για το πώς οραματίζεσαι το μέλλον, αλλά όταν δεν μπορείς ούτε να υπερασπιστείς το παρελθόν σου, διότι αυτό φέρνει στη μνήμη εξαιρετικά επώδυνες αναμνήσεις, τότε καταλήγεις να κάνεις το μόνο το οποίο ξέρεις: να διχάζεις, να πολώνεις και να επιχειρείς να κυλήσεις την πολιτική ζωή του τόπου στη λάσπη», υπογράμμισε χαρακτηρίζοντας καλοδεχούμενη την πρόταση δυσπιστίας.

Στο ερώτημα ποιον συμφέρει πολιτικά η τοξικότητα, συνεργάτης του Πρωθυπουργού ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει ότι είναι δεύτερος και παίζει τα ρέστα του, γνωρίζοντας ότι αν χάσει άλλη μια φορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν μπορεί να παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η  εκτίμηση στον «πρωινό καφέ» είναι ότι η «τοξικότητα» και το μπουρλότο στην πολιτική ζωή που βάζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί  ελκυστικό αφήγημα στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει καθαρό κεφάλι έναντι του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Το Μαξίμου χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση δυσπιστίας του Αλέξη Τσίπρα, επειδή διαβλέπει μια καλή ευκαιρία για να θυμίσει στην κοινή γνώμη ενόψει εκλογών, πως ήταν η Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ και πως είναι σήμερα.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι η Κ.Ο της ΝΔ θα είναι συμπαγής, κατά τη διάρκεια της τριήμερης μάχης.

Στη Βουλή ο Πρωθυπουργός θα εστιάσει περισσότερο στο σχέδιο του για το μέλλον που προβλέπει περισσότερες και καλύτερες δουλειές και καλύτερα εισοδήματα για όλο το κόσμο.

Αλλά ταυτόχρονα θα ζητήσει καθαρές απαντήσεις από τον κ. Τσίπρα, αναφορικά με τις σακούλες με μαύρο χρήμα που πήγε στο κομματικό ταμείο, όπως αποκαλύφθηκε στο Ειδικό δικαστήριο, όπως φάνηκε από τη χθεσινοβραδινή ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Τακτική Σύριζα

Από την άλλη πλευρά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δε πιστεύει ότι με τη συγκεκριμένη κίνηση θα ανατρέψει την κυβέρνηση, αλλά προσδοκά στη δημιουργία εντυπώσεων, να συσπειρώσει το κομματικό ακροατήριο του, σε μια περίοδο που η διαφορά με τη ΝΔ κινείται μεταξύ έξι και οκτώ μονάδων, βάσει των μετρήσεων.

Ενώ παράλληλα θέλει να δείξει ότι ο ίδιος ηγείται της κεντροαριστεράς και δικαιούται να γίνει Πρωθυπουργός την επόμενη των εκλογών, υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έλθει πρώτο κόμμα.

Τέλος, η Κουμουνδούρου αναμένει και τη στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ έναντι της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ