today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Καθιστική διαμαρτυρία οικογενειών θυμάτων της μεγάλης έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού

Οικογένειες θυμάτων της έκρηξης, που είχε σημειωθεί το 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού, οργανώνουν σήμερα συγκέντρωση για να υποστηρίξουν το δικαστή ο οποίος έχει αναλάβει τη σχετική έρευνα και διώκεται για ανυπακοή λόγω της αποφασιστικότητάς του να συνεχίσει τις έρευνές του για την τραγωδία αυτή.

Οι οικογένειες των θυμάτων κάλεσαν σ’ αυτή τη συγκέντρωση το πρωί μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της Βηρυτού «για να υποστηρίξουν την έρευνα» του ανεξάρτητου δικαστή Τάρεκ Μπιτάρ σχετικά με την έκρηξη που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου 2020 και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 215 ανθρώπους, ενώ 6.500 τραυματίσθηκαν και συνοικίες ολόκληρες της λιβανικής πρωτεύουσας καταστράφηκαν.

Ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί γύρω από το δικαστικό μέγαρο, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου.

Σε ανακοίνωσή τους, οι οικογένειες των θυμάτων καταγγέλλουν «το πολιτικό, δικαστικό και αστυνομικό πραξικόπημα» που αντιπροσωπεύει η απόφαση να διωχθεί ο δικαστής Μπιτάρ.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι αρχές φέρουν «την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια του δικαστή», ο οποίος γνωρίζει πως απειλείται σε μια χώρα με αμέτρητες πολιτικές δολοφονίες.

Τη Δευτέρα, προς γενική έκπληξη, ο δικαστής Μπιτάρ αποφάσισε να επαναλάβει την έρευνά του, η οποία είχε ανασταλεί επί 13 μήνες εξαιτίας πιέσεων εκ μέρους μεγάλου τμήματος της πολιτικής τάξης του Λιβάνου, περιλαμβανομένου του ισχυρού ένοπλου φιλοϊρανικού κόμματος Χεζμπολάχ.

Ο Μπιτάρ απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος αξιωματούχων, κυρίως του γενικού εισαγγελέα Γάσαν Ουεϊντάτ και δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δυνάμεων ασφαλείας, για «ενδεχόμενη ανθρωποκτόνο πρόθεση», κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του Λιβάνου.

Σε αντίποινα, ο Ουεϊντάτ αποφάσισε να ασκήσει δίωξη σε βάρος του δικαστη Μπιτάρ για «στάση εναντίον της δικαιοσύνης» και «σφετερισμό εξουσίας».

Ο δικαστής Μπιτάρ κλήθηκε να εμφανισθεί ενώπιον δικαστηρίου σήμερα στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), όμως αρνήθηκε, σύμφωνα με δικαστικό αξιωματούχο.

Αυτό το δικαστικό μπρα-ντε-φερ απειλεί να επσκιάσει την έρευνα γι’ αυτή την τεράστια έκρηξη, η οποία προκλήθηκε από την αποθήκευση χωρίς προφυλάξεις εκατοντάδων τόνων νιτρικού αμμωνίου σε μια αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Οι λιβανικές αρχές κατηγορούνται από μη κυβερνητικές οργανώσεις και τις οικογένειες των θυμάτων ότι τορπιλίζουν την τοπική έρευνα για να αποφύγουν απαγγελίες κατηγοριών και αρνούνται τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ